Bucureștenii pot circula de azi cu noile tramvaie Astra, care au stat 5 luni degeaba în depou (Galerie foto)

Bucureștenii pot circula de azi cu noile tramvaie Astra, care au stat 5 luni degeaba în depou (Galerie foto)

Primele 15 tramvaie Imperio circulă, începând de sâmbătă, pe linia 41 din București. Asta după ce au stat 5 luni degeaba în depouri.

„Odată cu venirea acestor tramvaie, oferim publicului călător condiții mai bune de deplasare, care să-i determine să utilizeze din ce în ce mai mult transportul public. Ca orice nouă investiție, aceasta trebuie păstrată, ea fiind un bun al tuturor utilizatorilor. Pe lângă îmbunătățirea confortului și a calității serviciului de transport, noile tramvaie contribuie la eficientizarea STB SA, ceea ce duce la posibilitatea a noi investiții benefice călătorilor ”, a declarat Adrian Criț, Director General STB SA.

ADVERTISING

Aceste 15 tramvaie noi sunt primele din lotul de 100 cumpărat de Primăria Capitalei de la Astra Arad.

Noile tramvaie au o capacitate de transport de 322 de călători, dintre care 56 locuri pe scaune, rampă pentru fotolii rulante ale persoanelor cu mobilitate redusă, sistem de climatizare, anunţarea vocală a staţiilor, WIFI gratuit pentru călători, sistem de supraveghere video în interior şi exterior, sistem POS de achiziționare a biletului cu cardul direct din tramvai.

STB SA a instruit 91 de manipulanți care vor conduce acest nou model de tramvai.

ADVERTISING

Ca măsură de prevenire a actelor de vandalism și pentru a încuraja plata călătoriei, fiecare tramvai va avea controlor dedicat, responsabil pe partea de informare și de monitorizare a activităților pe parcursul întregii zile.

CE SPUNE NICUȘOR DAN

„Este un moment de bucurie pentru Bucureşti - primele 15 din cele 100 de tramvaie pe care le avem contractate cu Astra Arad. În afară de cele 100 de tramvaie, mai avem în ultima fază a achiziţiei 100 de autobuze electrice, bani europeni, ca tramvaiele, 100 de troleibuze, bani din Fondul de Mediu. De asemenea, o să lansăm curând achiziţia pentru 22 de troleibuze, pentru care ne-a fost acceptată finanţare prin PNRR şi, de asemenea, am mai depus şi solicitări, dar suntem în competiţie cu alte localităţi, pentru alte 44 de alte tramvaie şi solicitare de finanţare pentru 150 de alte autobuze”, a spus sâmbătă primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

ADVERTISING

El a vorbit şi despre sumele de achiziţie pentru autobuze electrice şi troleibuze care vor fi făcute din bani europeni sau nerambursabili.

„Am încercat în anii aceştia să ne concentrăm pe lucrurile importante, 200 de milioane de euro aceste tramvaie, 500 milioane de euro pentru are am lansat achiziţia pentru modernizarea liniilor de tramvai, 50 de milioane euro autobuze electrice, 50 milioane de euro troleibuze. Asta înseamnă un miliarde de euro, bani europene sau nerambursabili pe care îi atragem prima oară pentru Bucureşti”, a completat edilul.

Nicușor Dan în tramvai Astra
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

TRAMVAIELE AU STAT 5 LUNI ÎN DEPOURI

Amintim că deși ar fi trebuit să circule încă din luna septembrie, noile tramvaie Imperio București au stat cinci luni în depouri. Ultimul termen pentru darea lor în funcțiune fusese Ziua Națională.

În context, într-o conferință de presă de pe 6 decembrie, Nicușor Dan a declarat că motivul întârzierilor ține mai degrabă de birocrație.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇