Boloș anunță o premieră pentru România: Servicii de îngrijire la domiciliu pentru bătrâni, cu bani de la stat

Boloș anunță o premieră pentru România: Servicii de îngrijire la domiciliu pentru bătrâni, cu bani de la stat

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a lansat, în consultare publică, Ghidul solicitantului „Comunităţi de seniori – sprijin pentru persoane vârstnice vulnerabile afectate de probleme locative“.

Apelul, finanţat prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027, dispune de o alocare totală de 80 milioane euro pentru a sprijini măsuri ce urmăresc îmbunătăţirea condiţiilor locative ale bătrânilor vulnerabili.

„Vorbim despre un tip de servicii sociale care se derulează în premieră pentru România, care vor contribui la menţinerea independenţei şi calităţii vieţii pentru persoanele vârstnice, astfel încât ele să poată continua să trăiască în comunităţile lor şi să participe activ la viaţa socială. Avem în vedere atât furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu, de la hrănire şi până la igienizare, cât şi servicii de îngrijire medicală şi terapie.

ADVERTISING

Vor putea beneficia de aceste pachete de servicii românii cu vârsta de peste 65 de ani”, a transmis ministrul Marcel Boloş, conform comunicatului de presă al MIPE.

Apelul va fi lansat în contextul în care numărul total de servicii autorizate de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu este de doar 259 la nivel naţional, din care în mediul rural doar 86. Concomitent, numărul de căminele rezidenţiale de bătrâni licenţiate este insuficient: 557 în anul 2020.

Potrivit sursei citate, aceste condiţii, persoanele vârstnice fără sprijin din partea familiei sunt expuse unui risc mai mare al sărăciei şi excluziunii sociale, în special femeile în vârstă.

ADVERTISING

Acţiunile finanţate vor viza servicii de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice cu venituri reduse, fără aparţinători legali sau cu aparţinători care nu au venituri suficiente, precum şi ameliorarea situaţiei locative şi a infrastructurii de locuire individuală prin adaptarea acesteia pentru vârstnicii vulnerabili.

Ce va fi finanţat

În cadrul apelului vor fi finanţate proiecte care vor asigura:

  • Construirea de locuinţe sociale noi
  • Reabilitarea de locuinţe sociale individuale adaptate pentru persoanele vârstnice afectate de probleme locative, reabilitare şi adaptare a ambientului în locuinţele personale/ individuale ale persoanelor vârstnice vulnerabile
  • Modernizarea/ reabilitarea centrelor de zi
  • Furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu de tipul: igienă corporală, îmbrăcare şi dezbrăcare, hrănire şi hidratare, transfer şi mobilizare, deplasare în interior, comunicare, preparare hrană, cumpărături, menaj şi spălătorie, facilitare deplasare în afara casei şi însoţire, administrarea şi gestionarea bunurilor, acompaniere şi socializare;
    -Servicii complementare acordate integrat: îngrijire medicală, reabilitare/ recuperare, terapie ocupaţională, psihoterapie, psihopedagocie, consiliere socială, juridică şi de informare etc.
  • Servicii de tip centre de zi pentru asistenţă şi recuperare se vor asigura servicii de îngrijire personală, integrat cu serviciile complementare de recuperare şi reabilitare funcţională (terapii de recuperare/reabilitare funcţională), activităţi terapeutice şi ocupaţionale, precum şi consiliere psihologică, linie telefonică de urgenţă, asistenţă şi suport pentru familia persoanei vârstnice, suport pentru realizarea activităţilor administrative şi gestiunea bunurilor etc.
ADVERTISING

Ghidul solicitantului „Comunităţi de seniori – sprijin pentru persoane vârstnice vulnerabile afectate de probleme locative“ este în consultare publică până la data de 26 mai a.c. şi este disponibil AICI


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇