Banii pentru cel mai mare centru de vaccinare antiCovid din România sunt pe sfârșite. Cât costă vaccinarea la Romexpo și de ce totul e în prag de blocaj

Banii pentru cel mai mare centru de vaccinare antiCovid din România sunt pe sfârșite. Cât costă vaccinarea la Romexpo și de ce totul e în prag de blocaj

După ce a cheltuit peste 8 milioane de lei pentru a ține deschis centrul de vaccinare de la Romexpo – care este și cel mai mare din România – Primăria Sectorului 1 susține că nu mai poate face plăți.

Bani are, dar ca să-i poată aloca e nevoie de o rectificare bugetară pe care Consiliul Local a respins-o deja de 5 ori.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a propus încă de la ședința de pe 23 septembrie un proiect de rectificare bugetară.

Potrivit lui Armand, acest proiect era necesar, printre altele, şi pentru a finanța funcționarea centrului de vaccinare de la Romexpo, cel mai mare din România.

ADVERTISING

Proiectul de rectificare bugetară a fost respins însă de Consiliul Local, în ședința de pe 23 septembrie, apoi, din nou, în 29 septembrie, 4 octombrie, 11 octombrie și 18 octombrie.

Mai mullți consilieri liberali au acuzat-o pe Clotilde Armand că nu finanțează proiectele PNL. În consecință, au spus că nu pot vota rectificarea bugetară, în forma propusă de primar.

Dar – au mai spus liberalii – ar vota un proiect de rectificare bugetară care vizează doar asigurarea finanțării pentru Sănătate (inclusiv pentru Centrul de la Romexpo – n.red.) și pentru școli.

Până la acest moment, Clotilde Armand nu a propus un astfel de proiect de rectificare bugetară.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În context, Spotmedia.ro a solicitat Primăriei Sectorului 1 să ne comunice date legate de chletuielile pe care le are cu centrul de vaccinare de la Romexpo.

De asemenea, am cerut instituției să ne comunice pentru ce perioadă mai poate susține funcționarea centrului de vaccinare, în absența rectificării bugetare. Am vrut să știm și dacă primăria de sector a negociat cu deținătorii spațiilor de la Romexpo, pentru a obține o eventuală prelungire a termenelor de plată.

Și, nu în ultimul rând, am cerut instituției să ne spună câți bani se alocă pentru funcționarea centrului de vaccinare de la Romexpo prin proiectul de rectificare propus de Clotilde Armand.

ADVERTISING

Iată ce ne-a transmis instituția.

„Centrul de vaccinare de la Romexpo s-a deschis pe 20.01.2021.

Cheltuielile de funcționare ale centrului de vaccinare au fost achitate în totalitate din Bugetul de venituri și cheltuieli al Complexului Multifuncțional Caraiman (deținut de Sectorul 1 – n.red.) care a fost mandatat, prin Hotărârea cu numărul 4/19.01.2021, de către Comitetul Local pentru Situații de Urgență – Sector 1, să se ocupe de organizarea și funcționarea centrului.

De la înființare și până în prezent, CM Caraiman a cheltuit suma de 8.074.818 lei”, se arată în răspunsul formulat de Primăria Sectorului 1, la solicitarea Spotmedia.ro.

Instituțita transmite că această sumă este alcătuită, de fapt, din două componete. Mai exact:

  • 5.685.099 lei sunt cheltuielile pentru plata personalului. Acești bani sunt decontaţi de Direcția de Sănătate Publică București (DSPB). Asta înseamnă că primăria de sector – prin CM Caraiman – plătește personalului centrului de vaccinarea și apoi își recuperează banii.
  • 2.389.719 lei sunt cheltuieli cu chiria și nebulizarea spațiilor în care se vaccinează bucureștenii. Aceste sume sunt plătite tot de Primăria Sectorului 1, prin CM Caraiman. Și nimeni nu îi mai returnează instituției acești bani.

Potrivit primăriei de sector, până la 1 octombrie, din cei 5.685.099 de lei pe care îi cheltuise pentru plata personalului medical, CM Caraiman și-a recuperat 5.356.755 de lei. Adică aproape 95% din suma totală care urma să fie recuperată.

Dar CM Caraiman a virat banii la primărie de sector, care acum așteaptă o rectificare bugetară ca să poată da bani înapoi centrului multifuncțional.

Primăria Sectorului 1 susține că până acum, prin intermediul CM Caraiman, a reușit să achite la zi toate cheltuielile de funcționare ale centrului de vaccinare de la Rompexpo. Mai jos puteți vedea și ce sume s-au achitat:

situatie-plati-centrul-Caraiman

În schimb, la acest moment, CM Caraiman susține că nu mai are rezerve de bani cu care să continue.

„Complexul Multifuncțional Caraiman a cerut prin rectificatire bugetară reântregirea creditelor, pe parte de cheltuieli de personal, (nu mai dispunem de resursele financiare necesare) în suma de 5.500.000 lei, sumă ce este necesară atât pentru plata salariatilor instituției, cât și a celor ce își desfășoară activitatea cu contracte de prestări servicii la Centrul de vaccinare Romexpo, până la la finele anului 2021”, a transmis Primăria Sectorului 1, la solicitarea Spotmedia.ro.

Rămâne să vedem și cum vor evolua cheltuielile. Zilele trecute, centrul de la Romexpo a fost unul dintre cele 6 din București în care s-a organizat un maraton al vaccinării.

Peste 6.600 de persoane s-au imunizat la Romexpo de vineri până duminică seara.

Până la acest moment, după ce rectificarea de buget a fost respinsă de 5 ori, Clotilde Armand nu a mai anunțat convocarea unei alte ședințe extraordinare, în încercarea de a obține finanțare pentru acest proiect.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇