Aruncă Germania doze de vaccin? DW a verificat faptele şi iată concluziile

Aruncă Germania doze de vaccin? DW a verificat faptele şi iată concluziile

Vaccinul împtriva Covid este la mare căutare. Milioane de oameni vor să fie imunizaţi. Dar Germania este forţată să arunce vaccin din cauza unor probleme de logistică, susţine şeful FDP, Christian Lindner.

O fi adevărat?

Campion mondial la export, specialist în logistică, ţara organizării. Germania are un bun renume în lume, mai ales dacă este vorba despre eficienţă şi administrare. Cu atât mai mult sunt afectaţi germanii de paşii ezitanţi pe care Berlinul îi face pe drumul combaterii pandemiei secolului.

Nivelul infectărilor rămâne ridicat şi lipsa testelor transformă lupta împotriva pandemiei într-o agasantă probă de răbdare. La acestea se adaugă o problemă şi mai mare: vaccinarea împotriva coronavirusului se desfăşoară extrem de lent.

Doar 2,7 procente din populaţie a fost complet imunizată până acum, iar 5,7 la sută au beneficiat de prima doză de vaccin. Sunt informaţiile publicate de Ministerul Federal al Sănătăţii pe 4 martie.

La nivel internaţional, Germania se află, calculând doar prima doză de vaccin, pe locul 33, cu mult după alte state industrializate, precum Marea Britanie (care a vaccinat în prima fază 31,4 la sută din populaţie)şi SUA (care se poate lăuda cu 16,3 procente).

Cu atât mai mare este frustrarea generală atunci când se afirmă că Germania ar arunca doze de vaccin extrem de necesare. Afirmaţia este făcută, printre alţii, şi de şeful liberalilor germani Christian Lindner.

ADVERTISING

Este adevărat? La nivel federal nu există niciun fel de date în acest sens. Solicitările adresate Ministerului Federal al Sănătăţii sunt redirecţionate către administraţiile de land.

Nici Institutul Robert Koch nu dispune de astfel de informaţii, după cum a confirmat o purtătotoare de cuvânt la solicitarea DW.

Deutsche Welle a adresat solicitarea tuturor celor 16 ministere de resort din landurile federale şi a primit răspunsuri diferite.

Baden-Württemberg

"Nu dispunem de date în acest sens", a răspuns un purtător de cuvânt al Ministerului pentru Integrare şi Probleme Sociale din landul Baden-Württemberg.

Dozele de vaccin distruse nu sunt înregistrate în mod sistematic. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci în mod extrem de rar. Deviza tuturor centrelor de vaccinare este: "Nu se iroseşte niciun fel de vaccin şi, dacă rămân doze în plus, atunci acestea sunt administrate pragmatic grupelor prioritare".

Bavaria

Bavaria oferă cifre concrete: 0,2 procente din toate dozele de vaccin au fost aruncate de la începutul campaniei şi până acum. În cifre absolute: 3.021 din totalul de 1.608.150 de doze administrate până la 1 martie în Bavaria au fost distruse, după cum a anunţat o purtătoare de cuvânt din Ministerul pentru Sănătate şi Îngrijire din Bavaria.

Printre acestea se numără şi 1.000 de doze care au fost distruse în primele zile ale campaniei, după ce s-a constatat că nu se respectaseră temperaturile necesare transportării în siguranţă.

"Alte motive care au atras aruncarea dozelor sunt fisuri în recipienţi, prea puţin vaccin în doză, greşeli în adminstrare sau contaminarea cu particule de praf".

ADVERTISING

Vaccinul deja preparat poate fi administrat repede şi altor persoane din lista de priorităţi, pentru a nu ajunge la gunoi.

Berlin

În capitala federală nu au fost aruncate până acum decât 5 doze de vaccin, după cum a confirmat un purtător de cuvânt al Adminstraţiei Senatului pentru Sănătate, citat de publicaţia "Tagesspiegel".

Decizia a survenit după ce serul fusese lăsat prea mult în seringi şi nu mai putea fi administrat. "Dacă la Berlin rămân doze (foarte puţine) nefolosite, atunci acestea sunt administrate angajaţilor din centrul de vaccinare", au anunţat autorităţile locale.

vaccin pfizer
Foto: SpotMedia.ro

Brandenburg

În Brandenburg, toate serurile pregătite sunt administrate. Prin cuplarea comandării cantităţii de ser în funcţie de programări, livrări în termen scurt şi administrarea dozelor rămase persoanelor de pe lista de priorităţi, se reuşeşte evitarea aruncării vaccinului, după cum explică un purtător de cuvânt al autorităţii de reglementare (Kassenärztliche Vereinigung) din Brandenburg, autoritate care răspunde de organizarea centrelor de vaccinare din landul Brandenburg. "Aşa reuşim să excludem distrugerea serului."

Bremen

"În Bremen nu au fost aruncate niciun fel de doze de vaccin", a explicat un purtător de cuvânt al oraşului Bremen.

Printr-un sistem de acordare a programărilor individuale se ştie cu exactitate câte doze de vaccin trebuie pregătite în ziua respectivă. Problema anulării programărilor în ultimul moment sau a neprezentării la centrul de vaccinare apare extrem de rar.

Dozele de vaccin rămase sunt administrate rapid angajaţilor din sistemul sanitar, a mai adăugat sursa citată. 

ADVERTISING

Hamburg

Nici în Hamburg "nu a fost aruncată până acum nicio doză nefolosită de vaccin", a anunţat o purtătoare de cuvânt a administraţiei sociale din oraşul Hanseatic Hamburg.

A existat însă o situaţie excepţională, în care câteva doze au fost aruncate, "pentru că temperatura necesară depozitării nu a putut fi respectată în urma unui defect descoperit în centrul de depozitare."

În centrul de vaccinare se pregăteste doar cantitatea de vaccin ce urmează a fi administrată. Dacă sunt anulate anumite programări, atunci sunt vaccinaţi angajaţii din cadrul forţelor de salvare, "care sunt în grupa prioritară şi pot fi rapid mobilizaţi".

Hessa

Solicitarea adresată Ministerului de Interne nu a primit răspuns. Dar autorităţile din cel mai mare oraş hanseatic au anunţat că "nu s-au aruncat niciodată doze de vaccin", după cum a specificat o purtătoare de cuvânt din Frankfurt.

Şi echipele mobile injecteză toate rezervele cu care se deplasează. Nu rămân aproape niciodată doze, pentru că volumul este planificat cu rigurozitate. În anumite situaţii, doze deteriorate produse de firma BioNTech/Pfizer au fost returnate şi înlocuite de producători. .

Mecklenburg-Pomerania Occidentală

Informaţiile transmise de Ministerul pentru Economie, Muncă şi Sănătate din landul Mecklenburg-Pomerania Occidentală atestă că "doar puţine doze" rămân nefolosite şi că acestea sunt adminstrate personalului din următoarea grupă prioritară sau personalului medical.

Autorităţile de land nu au oferit nicio informaţie referitoare la doze de vaccin, care ar ajunge la gunoi.

Saxonia Inferioară

În Saxonia Inferioară nu "se poate exclude complet" posibilitatea ca anumite doze să nu fie folosite, după cum a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului de land pentru Probleme Sociale, Sănătate şi Egalitate în Drepturi.

Dar dozele nefolosite în prima fază  sunt adminstrate în scurt timp altor persoane din grupa de prioritate. Centrele de vaccinare din Saxonia Inferioară sunt obligate să pregătească doar cantitatea de vaccin pe care urmează să o administreze. Ministerul nu a făcut nicio referire la cantitatea de doze aruncate.

vaccin
Inquam Photos / Octav Ganea

Renania de Nord-Westfalia

Nici Ministerul Muncii, Sănătăţii şi pentru probleme sociale din landul NRW nu dispune de cifre referitoare la dozele de vaccin aruncate. Tot ceea ce rămâne după vaccinare este administrat în scurt timp persoanelor din grupa de prioritate maximă.

Dacă este nevoie, centrul de coordonare din cadrul punctului de vaccinare decide cine va primi serul, pentru a nu fi distrusă nicio doză de vaccin.

Renania- Palatinat

În Renania-Palatinat se documentează acribic, întocmai ca şi în Bavaria, atunci când dozele trebuie distruse. 0,3 procente din totalul celor 305.500 de doze administrate au fost aruncate, după cum a anunţat o purtătoare de cuvânt de la Ministerul pentru probleme Sociale, Muncă, Sănătate şi Demografie din Renania-Palatinat. 

"Din informaţiile pe care le deţinem, doar în cazuri extrem de rare nu sunt folosite dozele de vaccin, de exemplu, atunci când recipienţii sunt afectaţi în timpul transportului", anunţă surse oficiale din ministerul local de resort.

Saarland

"Până acum nu a fost necesară distugerea niciunei doze de vaccin", anunţă autorităţle din landul vecin Saarland. Dozele rămase au fost imediat administrate personalului din centrele de salvare, după cum a specificat Ministerul pentru probleme Sociale din Saarland.

Şi persoanele peste 70 de ani, angajaţii centrelor de testare sau personalul din centrele de sănătate, poliţişti, profesori pot beneficia de vaccin, pentru a evita distrugerea serului nefolosit. 

Saxonia

Şi în Saxonia se aplică un sistem în mai multe trepte pentru a evita distrugerea dozelor de vaccin, anunţă ministerul responsabil din landul federal. În cazul în care rămân cantităţi nefolosite de ser, sunt înştiinţate serviciile de îngrijire, cabinetele medicale sau spitatalele care pot mobiliza persoane din grupele prioritare.

Sistemul este practicat cu preponderenţă în cazul vaccinului de la BioNtech/Pfizer. Substanţele produse de  AstraZeneca sau Moderna pot fi din nou depozitate la rece pentru a fi administrate ulterior. 

Saxonia-Anhaltină

Ministerul pentru Muncă, probleme Sociale şi Integrare din Saxonia-Anhaltină nu deţine "niciun fel de date despre doze de vaccin nefolosite sau aruncate". Se poate întâmpla ca anumite doze să fie distruse pe criterii calitative. Dar astfel de date nu sunt documentate în acest land federal.

În mod curent, însă, aceste doze sunt administrate persoanelor de pe listele de priorităţi, după cum a anunţat o purtătoare de cuvânt a ministerului de resort.

Schleswig-Holstein

Nici în Schleswig-Holstein "nu sunt cunoscute cazuri în care să se fi aruncat doze de vaccin", după cum a precizat o purtătoare de cuvânt din Ministerul Sănătăţii.

Dat fiind că necesarul de vaccin este calculat pe termen scurt şi că sunt în mod constant recalculate rezervele din depozite, nu rămân aproape niciodată doze nefolosite.

Dacă se întâmplă totuşi aşa ceva, atunci sunt vaccinate persoanele de pe listele de priorităţi. Sunt abordaţi direct angajaţii din sistemul de salvare, cabinete medicale sau centre de vaccinare.

Turingia

"În Turingia nu se depozitează şi în niciun caz nu se aruncă vreo doză de vaccin şi nu rămâne niciun fel de ser", se precizează în răspunsul autorităţii de resort din Ministerul pentru probleme Sociale.

Organizarea se bazează pe un sistem rapid de programare. Vaccinul de la Moderna a fost administrat până acum în totalitate. La serul produs de BioNTech/Pfizer sunt păstrate doze pentru rapel. Iar vaccinarea cu produsul de la AstraZeneca va fi extinsă după asigurarea unor livrări mai consistente.

Concluzie

DW a verificat faptele şi a concluzionat că afirmaţiile sunt eronate.

Christian Lindner susţine că vaccinul este aruncat sau că se prăfuieşte în depozite. Nu este complet fals, pentru că anumite investigaţii au scos la iveală că se întâmplă şi aşa ceva. Dar situaţia nu este nici pe departe aşa cum a prezentat-o Lindner.

În multe landuri federale nu se aruncă nicio doză de vaccin, în altele doar foarte puţine şi există şi landuri în care nu sunt înregistrate aceste informaţii.

Dacă se decide totuşi distrugerea vaccinului, atunci problemele principale sunt cele legate de nerespectarea temperaturii în procesul de livrare sau probleme în calitatea substanţei.

Investigaţiile noastre se bazează în cea mai mare parte pe informaţii şi date din ministerele de resort, surse independente referitoare la folosirea vaccinurilor neexistând în acest moment.

Solicitările transmise unor comunităţi locale s-au soldat cu rezultate similare. Investigaţiile DW nu au scos la iveală nici că în depozite multe doze de vaccin ar aştepta în zadar să fie utilizate şi nici că acestea ar fi aruncate.

Joscha Weber

Citeşte articolele momentului pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇