Armata obligatorie ar provoca Germaniei pierderi de până la 70 de miliarde de euro

Armata obligatorie ar provoca Germaniei pierderi de până la 70 de miliarde de euro

Experţii financiari de la Institutul Ifo au avertizat cu privire la costurile economice imense dacă serviciul militar obligatoriu este reintrodus în Germania.

În funcție de scenariul ales, mișcarea ar reduce producția economică germană cu între 3 și 70 de miliarde de euro, conform calculelor cercetătorilor de la Ifo.

Germania a renunţat la recrutarea militară în 2011, iar acum legea permite serviciul obligatoriu doar în caz de război sau alte tensiuni, aminteşte agenţia DPA.

Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a adus din nou în atenție deficiențele armatei germane și a aprins o dezbatere privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

ADVERTISING

Ministrul Apărării, Boris Pistorius, a prezentat recent planuri pentru un nou model de serviciu militar, menit să ajute la ocuparea posturilor libere din armată. Acest plan nu ar însemna recrutare obligatorie. Pistorius a subliniat, în schimb, că ar vrea să folosească nişte chestionare pentru a vedea cine ar putea avea interes să facă în mod voluntar serviciul militar.

ADVERTISING

Pistorius a descris iniţiativa drept „serviciu militar selectiv”, menit să permită armatei să cheme doar pe „cei mai apți, mai potriviți și mai motivați” pentru antrenament.

Conform planurilor sale, 5.000 de oameni ar urma să fie recrutați suplimentar în fiecare an, începând cu 2025, din grupul de 400.000 de candidați eligibili, urmând ca acest număr să crească.

Noul plan prevede un serviciu militar de bază de șase luni, cu opțiunea pentru serviciul militar voluntar suplimentar de încă 17 luni.

ADVERTISING

Costul pentru producția economică

Experţii de la Ifo au analizat trei scenarii: dacă serviciul militar obligatoriu ar afecta toţi tinerii eligibili, acest lucru ar reduce producția economică cu 1,6% sau 70 de miliarde de euro.

Dacă ar fi înrolat doar un sfert dintr-o generaţie, similar cu vechiul serviciu militar obligatoriu, acesta ar costa 17 miliarde de euro.

Dacă 5% din grupul de vârstă vizat ar fi recrutați, pierderea ar fi de 3 miliarde de euro.

Între timp, la noi, MApN atrage atenția asupra unei campanii de dezinformare pe rețelele de socializare, prin care statul român este acuzat că “face pregătiri, pe ascuns, pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇