Țările în care armata este obligatorie: Între o lege care nu se aplică și recrutarea femeilor

Țările în care armata este obligatorie: Între o lege care nu se aplică și recrutarea femeilor

Premierul conservator britanic Rishi Sunak a anunţat că va reintroduce serviciul militar naţional obligatoriu la vârsta de 18 ani, în cazul unei victorii a Partidului Conservator (Tories) în alegerile legislative de la 4 iunie. Regatul Unit s-ar alătura astfel celor aproximativ 80 de state ale lumii care au în prezent o formă de serviciu militar obligatoriu.

Tinerii britanici în vârstă de 18 ani ar urma să aleagă între un stagiu de 12 luni cu normă întreagă în rândul forţelor armate sau un weekend pe lună, timp de un an, de voluntariat în cadrul comunităţii lor. Acest lucru ar urma să permită unirea ţării în contextul în care lumea este ”tot mai incertă”, a spus premierul Rishi Sunak.

Ministrul britanic de Interne James Cleverly a dat, totuși, asigurări, duminică, la Sky News, că tinerii care nu vor dori să participe la serviciul militar naţional nu vor fi sancţionaţi penal. ”Nu vor exista sancţiuni penale. Nimeni nu se va duce la închsioare din cauza asta”, dă asigurări James Cleverly, în pofida faptului că Rishi Sunak a prezentat acest serviciu ca ”obligatoriu”.

ADVERTISING

Marea Britanie a avut un serviciu militar naţional obligatoriu din 1947 şi până în 1960. Bărbaţii cu vârste cuprinse între 17 şi 21 de ani erau obligaţi să servească în forţele armate timp de 18 luni.

Aproximativ 80 de țări au în prezent o formă de stagiu militar obligatoriu, potrivit World Population Review. Iar pe fondul războiului din Ucraina și al agresivității crescute a Rusiei, tot mai multe state europene privesc armata obligatorie ca pe o componentă importantă a apărării.

Unele dintre acestea, precum Rusia, au introdus serviciul militar obligatoriu, altele au adoptat o formă de recrutare cu o perioadă minimă, dar fără ca aceste efective să fie trecute în serviciul activ.

Cea mai puțin solicitantă formă de armată obligatorie este cunoscută sub denumirea de serviciu de jure, în care țări precum SUA sau China au stagiul militar obligatoriu prevăzut prin lege, dar acesta nu este aplicat aproape niciodată, notează Sky News.

ADVERTISING

Iată care sunt cele mai importante țări cu serviciu militar obligatoriu și în ce condiții se desfășoară acesta:

Rusia

Toți bărbații ruși care au împlinit 18 ani trebuie să efectueze în prezent serviciul militar de 12 luni sau echivalentul acestuia în timpul studiilor superioare. Ministerul Apărării din Rusia descrie serviciul militar obligatoriu drept "un mod bun de a căpăta multă experiență și disciplină", dar recrutarea este de mult timp o problemă sensibilă în această țară, mai ales după începerea războiului din Ucraina. Mulți bărbați ruși încearcă să scape de campaniile de recrutare care au loc de două ori pe an, primăvara și toamna.

Recruții nu pot fi desfășurați în mod legal pentru a lupta în afara Rusiei și au fost scutiți de mobilizarea limitată din 2022, care a adunat cel puțin 300.000 de oameni cu pregătire militară anterioară pentru a lupta în Ucraina. Însă după încheierea stagiului militar ei pot fi mobilizați și trimiși pe front.

ADVERTISING

Suedia

Țara scandinavă a abolit serviciul militar obligatoriu în 2010. În 2018, acesta a fost reintrodus, întrucât nu au fost destui voluntari pentru serviciul militar.

Toți cei cu vârsta între 16 și 70 de ani care trăiesc în Suedia fac parte din efortul de apărare națională pentru a ajuta țara să se pregătească pentru război, dacă este necesar, se arată pe site-ul Agenției pentru Contingente Civile din Suedia.

Există trei tipuri de serviciu militar: serviciul militar obligatoriu, serviciul civil și serviciul național general obligatoriu. Ultimul e aplicat doar în caz de stare de alertă ridicată.

Cei cu vârsta între 18 și 47 de ani trebuie să se înroleze pentru serviciul militar și să urmeze pregătirea militară de bază.

Norvegia

Cetățenii cu vârsta între 19 și 44 de ani (sau 18 și 55 de ani în situație de război) trebuie să efectueze stagiul militar obligatoriu de 19 luni. Cei care nu corespund din punct de vedere medical sau care refuză din motive de conștiință sunt exceptați.

Totuși, doar aproximativ 9.000 dintre cei 60.000 de candidați care dau testul de aptitudini în fiecare an sunt chemați pentru serviciul militar obligatoriu.

Statul scandinav a devenit primul membru NATO care a introdus armata obligatorie și pentru femei, primele fiind recrutate în 2015.

– Jeg har kun overnattet ute da jeg var veldig liten, med kompiser, i hagen og sånn. Pluss noen få skogsturer. Men da...

Publicată de Forsvaret pe Marţi, 4 iulie 2023

Danemarca

Recrutarea e obligatorie pentru toți bărbații de peste 18 ani care corespund din punct de vedere medical.

Conform datelor oficiale, 4.700 de recruți urmează pregătirea medicală de bază în fiecare an. Guvernul intenționează, însă, să mărească numărul cu 300 pentru a ajunge la 5.000 pe an.

Premierul Mette Frederiksen a spus în martie că pentru a îndeplini acest obiectiv serviciul militar obligatoriu s-ar putea aplica și femeilor și ar putea fi extins de la patru la 11 luni.

Franța

Serviciul național universal introdus de președintele Emmanuel Macron a intrat în aplicare în 2021. Acesta se adresează tuturor tinerilor cu vârsta între 15 și 17 ani și are ca obiectiv "încurajarea adolescenților francezi să își dezvolte rolul în societate" și "să promoveze coeziunea socială".

Două săptămâni din acest serviciu cu durata de o lună sunt efectuate în instituții cu structură militară.

Estonia

Cei cu vârsta între 18 și 27 de ani trebuie să participe la serviciul național obligatoriu, se arată pe site-ul Forțelor de Apărare a Republicii Estonia. Stagiul are o durată de 8-11 luni, în funcție de gradul de educație și de poziția în care va servi.

După încheierea serviciului de recrutare, rezerviștii sunt chemați la cursuri de pregătire militară la fiecare cinci ani.

Lituania

Serviciul militar obligatoriu a fost reintrodus în 2015 pentru bărbații cu vârsta între 18 și 26 de ani. Durata minimă este de nouă luni.

Bărbații și femeile cu cetățenie lituaniană și cu vârsta între 18 și 38 de ani sunt, de asemenea, invitaţi să se înscrie pentru serviciu pe bază de voluntariat.

China

Serviciul militar obligatoriu este prevăzut prin legislație în China, dar nu este pus în practică - un exemplu de sistem jure - potrivit World Population Review.

Conform legislației, toți bărbații cu vârsta între 18 și 22 de ani trebuie să facă armata obligatorie timp de 24 de luni, însă această prevedere nu a fost pusă în practică.

În 2023, președintele Xi Jinping a revizuit legislația privind recrutarea, permițându-le pensionarilor militari să revină în serviciu și sporind recrutarea concentrată pe experiența militară și în războiul cibernetic.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇