În timp ce se pregăteşte intens pelerinajul de Sf. Parascheva, va fi repus în funcțiune spitalul modular de lângă Iaşi cu rezidenţi cărora li s-a amânat examenul final

În timp ce se pregăteşte intens pelerinajul de Sf. Parascheva, va fi repus în funcțiune spitalul modular de lângă Iaşi cu rezidenţi cărora li s-a amânat examenul final

Spitalul modular de la Leţcani, judeţul Iaşi, o să-şi reia activitatea la sfârşitul acestei săptămâni, a declarat miercuri şeful DSU, Raed Arafat, după ce a fost întrebat de ce nu sunt folosite spitalele modulare la capacitate maximă.

„Spitalele modulare, deja, astăzi am avut o discuţie cu domnul ministru Ciucă şi sunt la capacitatea lor maximă, spitalul de la „Ana Aslan” este la capacitate maximă, sunt activate şi cele două spitale de la Constanţa şi de la Timişoara, iar la Leţcani, veţi vedea că începând cu sfârşitul acestei săptămâni, o să reia activitatea şi o să ajungă şi acolo la capacitatea maximă care permite să fie gestionată acolo.

ADVERTISING

Deja avem lista personalului pe care-l asigură Iaşiul şi mai este o completare la personalul respectiv pe care o să rezolvăm prin detaşare.

Va începe cu un număr de paturi şi va creşte, cam în 48 de ore, la un număr de paturi mai mare, pentru că se aşteaptă un stocator de oxigen să ajungă care să permită o capacitate mai mare de oxigen pentru spitalul respectiv.

Astăzi şi ieri au fost discuţii în acest sens şi va fi pus în funcţiune spitalul, din nou, cu capacitatea maximă la care permite sistemul să funcţioneze", a explicat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, pe lângă spitalele modulare, România dispune şi de unităţi mobile de terapie intensivă.

"Din ele, la acest moment, sunt două operaţionale şi sunt trei pe care putem să le trimitem la solicitare oriunde este nevoie, cu condiţia, bineînţeles, să le asigurăm personalul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din nou revenim la detaşare de personal, de altfel, cu acordul Ministerului Sănătăţii, a fost emis un ordin care amână examenul de specialitate pentru aproape 120 de rezidenţi de terapie intensivă până în luna ianuarie, partea practică a examenului, astfel încât să putem să detaşăm rezidenţii în teren acolo unde este nevoie de ei, urmând să susţină proba practică spre sfârşitul anului, prin luna decembrie-ianuarie, când sperăm că trecem prin acest val. (...)

Sunt medici, putem să spunem aproape specialişti, le lipseşte doar ultima probă de examen, dar care vor fi de mare folos în lupta cu efectele acestui virus şi deja la Iaşi au stabilit o parte din aceşti rezidenţi care vor fi distribuiţi în cadrul Spitalului Leţcani", a precizat Arafat.

ADVERTISING

Între timp, la Iaşi, se pregăteşte intens pelerinajul de Sfânta Parascheva.

Vezi şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇