1 din 3 români nu vrea refugiați evrei. Aproape 80% nu cred că Guvernul ne poate proteja în cazul unui pericol armat - sondaj IRSOP

1 din 3 români nu vrea refugiați evrei. Aproape 80% nu cred că Guvernul ne poate proteja în cazul unui pericol armat - sondaj IRSOP

Aproape 80% dintre români nu au încredere în capacitatea Guvernului de a proteja populaţia în cazul unui pericol armat, iar 56% se tem de acţiuni teroriste în România pe fondul situaţiei din Orientul Mijlociu, relevă datele unui sondaj IRSOP.

De asemenea, 86% dintre cei chestionaţi condamnă atacul Hamas în Israel, 66% sunt de acord ca Israelul să atace militanţii Hamas din Gaza, iar 78% sunt de acord ca România să ajute populaţia civilă din Fâşia Gaza.

Doar 29% sunt total de acord cu primirea de refugiaţi evrei, 38% parţial de acord, iar 31% nu sunt de acord.

ADVERTISING

Mai mult de o treime dintre cei chestionaţi, 36%, se declară mai îngrijoraţi de conflictul din Ucraina decât de cel din Orientul Mijlociu, 17% se declară mai îngrijoraţi de cel din Orientul Mijlociu, iar 35% în egală măsură de ambele.

Întrebaţi dacă România face prea mult, prea puţin sau exact cât trebuie ca să ajute Ucraina, 46% au răspuns ”prea mult”, 8% au ales varianta ”prea puţin”, iar 40% consideră că România face ”exact cât trebuie”.

O altă întrebare inclusă în sondaj a fost: ”Consideraţi că în prezent, din cauza războiului din Ucraina, riscurile militare pentru România sunt mai mari decât la începutul conflictului, mai mici sau la fel?”, 42% dintre subiecţi apreciind că riscurile militare sunt mai mari, 5% considerând că nu sunt mai mari, iar 47% afirmă că sunt la fel.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Doar 2% dintre cei chestionaţi au foarte mare încredere că, în cazul unui pericol armat, Guvernul României are capacitatea să protejeze siguranţa populaţiei, iar 17% au mare încredere, în timp ce procentele celor a căror încredere este mică sau foarte mică reprezintă 35%, respectiv 44%. .

Sondajul IRSOP a fost realizat în intervalul 25-30 octombrie, prin interviuri telefonice, pe un eşantion de 905 persoane, reprezentativ pentru populaţia de peste 18 ani rezidentă în România. Toleranţa de eşantionare este de ±3,3%. Sondajul reprezintă un serviciu de informare publică finanţat integral de IRSOP.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇