Ambasador: Din martie sau aprilie 2025, românii nu mai au nevoie de vize pentru SUA. Cât costă și cum se obține autorizația de călătorie

Ambasador: Din martie sau aprilie 2025, românii nu mai au nevoie de vize pentru SUA. Cât costă și cum se obține autorizația de călătorie

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, susţine că românii vor intra în Statele Unite fără vize începând din martie sau aprilie 2025.

Zilele trecute ambasadorul Muraru spunea că vom călători fără vize în SUA din prima parte a anului 2025. Însă Kathleen Kavalec, ambasadorul american la Bucureşti, a temperat entuziasmul diplomatului român.

Acum ambasadorul revine cu explicaţii.

„România îndeplinește formal toate criteriile tehnice pentru a face parte din programul american de scutire de vize și ne așteptăm ca partea americană să facă acest anunț în cursul lunii ianuarie și intrarea efectivă în program să se producă în martie sau aprilie 2025. Deci din martie sau aprilie 2025, românii vor putea călători fără vize în Statele Unite”, a anunțat Andrei Muraru, la Antena3.

ADVERTISING

Diplomatul arată că românii care vor să meargă în Statele Unite vor avea nevoie doar de o autorizație electronică de călătorie, care costă 21 de dolari şi pe care trebuie să o achiziționeze cu cel puțin 72 de ore înainte de zbor.

„Acest program Visa Waiver are în acest moment 42 de state 41, plus Qatarul, care a fost anunțat în urmă cu câteva zile. Și cetățenii acestor țări pot intra pe teritoriul american cu condiția să aibă o autorizație electronică de călătorie, adică să se înregistreze într-un sistem online cu cel puțin 72h înainte de a se îmbarca spre Statele Unite în avion.

ADVERTISING

Această autorizație electronică de călătorie este după același principiu al unei vize electronice, doar că este mult mai ieftină, cu 21 de dolari. Nu trebuie să mai mergi la un interviu la Consulatul American de la București sau la orice consulat al Statelor Unite în lume și îți permite intrarea pe teritoriul american timp de 2 ani, pentru ședere de până la 90 de zile, cu un număr nelimitat de intrări și ieșiri. Evident că partea americană, ca și partea română, vor construi împreună o campanie publică care să informeze românii cu privire la acest sistem”, a declarat Muraru.

ADVERTISING

Procentul de refuz la emiterea acestei autorizații de călătorie este foarte mic (sub 10%). Cei refuzaţi vor fi redirecționați către Ambasada Statelor Unite, unde vor da interviu pentru viză.

Cine are deja o viză valabilă pentru SUA în momentul în care România va intra în programul Visa Waiver nu va trebui să mai obțină acea autorizație electronică de călătorie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇