420.000 de persoane mor anual din cauza consumului de alimente contaminate

420.000 de persoane mor anual din cauza consumului de alimente contaminate

Aproximativ 600 de milioane de persoane se îmbolnăvesc în fiecare an în urma consumului de alimente contaminate, iar 420.000 mor anual din această cauză.

Sunt decese care ar putea fie evitate cu eforturile tuturor, a reamintit luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii de Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare, marcată în fiecare an în data de 7 iunie, relatează EFE.

"Avem o responsabilitate colectivă pentru a asigura o alimentaţie sănătoasă şi nutritivă", notează într-un mesaj dedicat acestei zile directorul general de la OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit căruia copiii sunt cei mai vulnerabili în faţa acestei probleme.

ADVERTISING

"Nimeni nu ar trebui să moară când încearcă să se hrănească", a declarat directorul OMS care a scos în evidenţă responsabilitatea producătorilor, guvernelor, firmelor de transport, centrelor comerciale şi restaurantelor în asigurarea securităţii alimentare.

Ameliorarea siguranţei alimentelor pe care le consumăm reduce mortalitatea infantilă şi malnutriţia şi îi ajută pe copii să piardă mai puţine ore de şcoală, iar pe adulţi să-şi amelioreze productivitatea, ajutând totodată la reducerea presiunii asupra sistemelor sanitare, a subliniat Tedros.

ADVERTISING

Siguranţa alimentară presupune absenţa riscurilor alimentare care ar putea afecta sănătatea consumatorilor.

Aceste riscuri pot fi de natură microbiologică, chimică sau fizică şi adesea nu pot fi observate cu ochiul liber. Bacteriile, virusurile sau reziduurile de pesticide sunt doar câteva exemple.

Hrana nesigură reprezintă o ameninţare pentru sănătatea umană şi economie, afectând în mod disproporţionat persoane vulnerabile şi marginalizate, în special femei şi copii, migranţi şi populaţii afectate de conflicte, potrivit OMS.

ADVERTISING

În fiecare an, cel puţin o persoană din zece se îmbolnăveşte după ingerarea de mâncare contaminată şi 420.000 de persoane îşi pierd viaţa, din care 125.000 sunt copii cu vârsta sub 5 ani.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇