10 recomandări pentru întreținerea pavelelor din curte

10 recomandări pentru întreținerea pavelelor din curte

Amenajarea spațiilor exterioare implică resurse financiare, creativitate, dar și rigoare în curățarea și îngrijirea suprafețelor de acces: alei, scuaruri, trepte ș.a. Vă prezentăm în continuare cele mai importante recomandări pentru întreținerea pavelelor din curte, ca să prelungiți durata de utilizare a lucrărilor din jurul locuinței.

Alegerea materialelor pentru pavaje exterioare în funcție de climă, sol și condiții de relief

Întreținerea pavelelor începe cu alegerea unor modele adecvate, pentru ca utilizarea lor să nu fie îngreunată încă din start de condițiile de climă, caracteristicile solului (aluviuni, sol nisipos, alunecări de teren) sau particularitățile de relief (pante, terasări ș.a.).  

ADVERTISING

Utilizarea unor pavele și dale în funcție de traficul auto sau pietonal din curte

Un alt aspect important la alegerea pavelelor este scopul pentru care sunt realizate aleile din curte. Dacă este vorba doar despre trafic pietonal, întreținerea pavajelor este mai simplă. Pentru căi de acces auto este nevoie de materiale mai rezistente, care necesită întreținere specială.

Curățarea periodică a pavelelor din curte pentru îndepărtarea    murdăriei normale

Pentru murdăria obișnuită (frunze, praf, depuneri de pământ, excremente de pasăre sau mușchi) trebuie realizate lucrări periodice de curățenie, cu mijloace manuale (mătură, perie de frecat) sau cu soluții de curățare, diluate în apă conform instrucțiunilor de pe recipiente. Se pot utiliza și curățitoare cu presiune, dar trebuie folosite cu atenție, ca să nu deterioreze îmbinările dintre pavele.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Curățarea murdăriei persistente de pe pavele cu ajutorul substanțelor speciale de curățare

Apar frecvent urme persistente de murdărie, de exemplu pete de plante, sucuri, vin, uleiuri și grăsimi, rugină, alge. Pentru acestea trebuie utilizate substanțe de curățare speciale, care pot fi aplicate doar pe locurile afectate și necesită echipamente de protecție, precum mănuși, salopetă, ochelari.

Protejarea rosturilor dintre pavele prin utilizarea de substanțe necorozive

La curățarea  pavelelor din curte este necesară protejarea rosturilor dintre plăci, mai ales atunci când se utilizează curățitoare de mare presiune, care pot deteriora materialele de tip adeziv utilizate la montarea pavajului. Zonele de îmbinare trebuie ferite de acțiunea acizilor și a substanțelor corozive folosite la îndepărtarea petelor persistente.

ADVERTISING

Aplicarea unor soluții de impregnare sau de intensificare a culorilor

Pentru întreținerea pavelelor din curte este importantă utilizarea unor soluții speciale de impregnare a pavajului pentru creșterea rezistenței și intensificarea culorilor. Astfel se evită decolorarea pavelelor din cauza expunerii la soare și a spălărilor frecvente. 

Realizarea lucrărilor anuale de întreținere, înainte de anotimpul rece

Este necesară programarea unor lucrări ample de întreținere înainte de venirea iernii. Se recomandă colaborarea cu firme de profil, care să efectueze toate operațiunile de curățare și protejare a pavajului din curte. Pentru proiecte realizate cu pavelele din gama premium de la Elis.ro se asigură asistență de specialitate, pentru o menținerea proprietăților în timp. 

Întreținerea specială a pavelelor din curte pe durata iernii

Pe durata iernii se recomandă îngrijirea pavelelor prin presărarea unui strat de nisip sau a unor amestecuri de nisip și criblură. Trebuie evitată utilizarea sării, deoarece deteriorează betonul. La magazinele de specialitate se găsesc soluții și materiale antiderapante eficiente, care pot fi folosite pe suprafețe mari.

Programarea lucrărilor de prevenție pentru protejarea pavelelor din curte

La fiecare doi ani sunt necesare lucrări de impregnare cu soluții speciale. Astfel se asigură o utilizare îndelungată a pavelelor exterioare. Majoritatea modelelor de la Elis Pavaje conțin deja din fabrică o impregnare, proces în urma căruia produsul capătă impermeabilitate.

Repararea pavajelor la primele semne de deteriorare, pentru păstrarea aspectului și a rezistenței pavajelor

Când apar deteriorări ale plăcilor, dalelor sau pavelelor este necesară repararea lor imediată, pentru păstrarea aspectului și menținerea rezistenței aleilor. În cazurile obișnuite este suficientă înlocuirea pavelelor stricate și refacerea planeității prin adăugarea de nisip, care trebuie obligatoriu, compactat. Pentru lucrări complexe este necesară intervenția specialiștilor în pavaje.
Luați în considerare aceste recomandări și întrețineți corespunzător pavelele din curte, grădină și spații exterioare.