Vlad Voiculescu: "Testarea, o mare afacere!" Laboratoarele de stat au șomat, în timp ce cele private primeau bani de la buget

Vlad Voiculescu: "Testarea, o mare afacere!" Laboratoarele de stat au șomat, în timp ce cele private primeau bani de la buget

În România, valul 4 al pandemiei a lovit în plin. Cererea pentru teste a crescut. Cele mai multe sunt făcute în laboratoare private sau acasă.

“Testarea s-a transformat într-o afacere”, a declarat Vlad Voiculescu (USR-PLUS), fost ministru al Sănătății, pentru SpotMedia.ro.

La începutul pandemiei, când țara noastră avea nevoie de capacitate de testare, s-au deschis foarte multe laboratoare, în mare parte private. 

“A existat un ordin de ministru, semnat de domnul Nelu Tătaru, care spunea cât se poate de vag și de convenabil că testele colectate vor fi duse către cel mai apropiat laborator. Dar nu se preciza dacă laboratorul era privat sau de stat”, a spus Vlad Voiculescu.

ADVERTISING

Astfel s-a ajuns în situația în care laboratoarele de stat de la Institutul Cantacuzino și cel de la Spitalul “Matei Balș” să fie utilizate “în proporție de sub 10% în anumite perioade, în timp ce cele mai multe teste erau prelucrate de laboratoare private, iar prețul operațiunilor era decontat din bani de la bugetul de stat”, a explicat Vlad Voiculescu. 

Fostul ministru a mai spus că și prețurile erau mult umflate și s-au irosit sume mari de bani.

Și astăzi peste 60% din testele PCR sunt făcute la cerere. În medie, prețul unui test e peste 200 de lei. 

Nu rata mâine, pe SpotMedia.ro, un interviu cu Vlad Voiculescu, în care acesta vorbește despre motivele pentru care valul 4 de COVID lovește atât de puternic România, dar și de hoțiile și prostiile pe care le-a văzut ca ministru.

ADVERTISING

Citiți și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇