Valeriu Gheorghiță speră ca până de Paște să avem 4 milioane de persoane vaccinate. Sunt 775.000 de acum pe listele de așteptare

Valeriu Gheorghiță speră ca până de Paște să avem 4 milioane de persoane vaccinate. Sunt 775.000 de acum pe listele de așteptare

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat, marți, că până la Paște speră ca 4 milioane de români să fie vaccinați.

„Noi ne așteptăm să ne apropiem de 4 milioane de persoane vaccinate. Poate este un pic cam optimist acest număr, dar la sfârșit de martie vom atinge probabil două milioane de persoane vaccinate și sperăm ca în aprilie să ajungem la peste 1,7-1,8 milioane de persoane vaccinate, cu cel puțin o doză”, a declarat medicul.

Mai mult, el speră ca odată cu implicarea medicilor de familie în campania de vaccinare să crească și mai mult numărul celor vaccinați.

ADVERTISING

Gheorghiță a punctat că aproximativ 50.000 de persoane vor fi vaccinate suplimentar într-o zi în cabinetele medicilor de familie.

Întrebat despre când se vor vedea efectele pozitive ale vaccinarii, Gheorghiță a spus că acestea se observă deja, dar pe anumite categorii.

ADVERTISING

"Dacă ne uitam la persoanele dializate, la centrele rezidentiale, se văd. Atunci când vom depăși 50% rată de vaccinare la nivel național, cu siguranță aceste beneficii vor fi vizile fără o analiză, că ne așteptăm ca la acel moment să avem un număr redus de cazuri confirmate, să avem un număr redus de persoane internate. Sigur că aceste beneficii pot fi obținute mai repede și pot fi menținute prin respectarea cu strictețe a măsurilor de protecție", a punctat el.

 775.294 de persoane pe listele de așteptare

Coordonatorul campaniei de vaccinare a vorbit și despre listele de așteptare pentru vaccinare.

ADVERTISING

"În momentul de faţă sunt pe listele de aşteptare 775.294 de persoane. În funcţie de categoria persoanelor înscrise pe listele de aşteptare, 447.420 de persoane, reprezentând un procent de circa 57%, sunt persoane aferente etapei a treia a campaniei de vaccinare, adică din populaţia generală.

63.518 persoane sunt din cele care deservesc activităţii esenţiale, ceea ce reprezintă aproximativ 8,1% şi avem persoane vulnerabile, adică persoane aflate în evidenţă cu boli cronice şi persoane peste 65 de ani, în total reprezentând circa 35% din numărul celor înscrise pe lista de aşteptare", a spus medicul.

Acesta a precizat că cele mai multe persoane se află pe lista de așteptare în Capitală. Iată câte sunt în primele județe și în Capitală:

  • Bucureşti - 148.776 de persoane;
  • Cluj – 64.472 de persoane;
  • Prahova peste 34.000 de persoane;
  • Ilfov peste 32.000 de persoane;
  • Braşov peste 30.000 de persoane;
  • Sibiu peste 27.000 de persoane.

Gheorghiță a precizat că deja au fost notificate peste 90.000 de persoane din listele de aşteptare prin SMS și că aceștia au 24 de ore la dispoziție pentru a confirma. El a menționat că sunt deja peste 59.000 de persoane care au confirmat că vor merge la vaccinare.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇