Valeriu Gheorghiță explică de ce vaccinații nu sunt considerați contacți direcți ai unui caz confirmat

Valeriu Gheorghiță explică de ce vaccinații nu sunt considerați contacți direcți ai unui caz confirmat

Cei vaccinați nu sunt considerați contacți direcți ai unui caz pozitiv pentru că datele științifice arată că perioada în care sunt contagioși este mai scurtă decât în cazul persoanelor care nu s-au vaccinat.

Mai exact, ei se ”debarasează” în 5,5 zile de virus, comparativ cu persoanele nevaccinate, unde perioada de debarasare este de peste 7,5 – 8 zile, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare din România.

El a recunoscut că măsurile luate de autorităţi nu sunt perfecte, dar sunt necesare și sunt luate în baza unor date științifice „care și ele au limitele lor” în acest moment.

ADVERTISING

O persoană vaccinată complet, cu cel puțin 10 zile de la schema de vaccinare, are un risc de a se infecta cu varianta Delta de 4 ori mai redus”, a spus Valeriu Gheorghiță.

”(…) dacă persoana respectivă folosește în mod obligatoriu masca de protecție ori de câte ori iese din casă, evident că riscul de a se infecta și de a transmite boala mai departe este foarte mic.

Este un studiu recent publicat, în această săptămână, care arată că persoanele vaccinate cu schema completă se debarasează în 5,5 zile de virus comparativ cu persoanele nevaccinate, unde perioada de debarasare este de peste 7,5 - 8 zile. Sunt date științifice care încep să se acumuleze”, a spus acesta.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Chiar dacă rata de multiplicare a virusului la început este similară la persoane vaccinate cu nevaccinate, faptul că avem anticorpi - care cresc foarte rapid ca urmare a memoriei răspunsului imun - explică faptul că o persoană vaccinată, chiar dacă se infectează, transmite într-o măsură mai mică virusul celorlalte persoane, pentru că perioada de contagiozitate este mai scurtă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

”Acesta este motivul rațional. Chiar dacă la nivel individual aceste lucruri pot să fie discutate, la nivel de sănătate publică și la nivel de impact epidemiologic, acest lucru nu influențează transmiterea infecției la nivel populațional, pe scară largă”, a explicat Gheorghiță jurnalistului care a insistat să afle de ce persoanele vaccinate pot merge la serviciu, chiar dacă au acasă un caz confirmat de Covid.

ADVERTISING

O.D.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇