Vaccinul pentru cancer mamar, în sfârșit în teste

Vaccinul pentru cancer mamar, în sfârșit în teste

Un vaccin pentru cea mai agresivă și mortală formă de cancer mamar intră curând în teste. E o premieră, iar oamenii de știință sunt plini de speranță, mai cu seamă că pentru această formă de cancer tratamentele folosite în prezent sunt și foarte puțin eficiente.

Acesta va fi testat pe paciente care au supraviețuit acestui tip de cancer, dar în cazul cărora riscul ca boala să revină e mare, arată IFL Science.

Food and Drug Administration (FDA) și-a dat deja acordul pentru ca vaccinul să fie testat pe oameni, anunțul fiind făcut joi.

ADVERTISING

Timp de 20 de ani s-a lucrat la acest vaccin, el fiind testat cu succes pe animale. Acum, în premieră, va fi testat pe oameni în SUA. Vor beneficia de el supraviețuitoare ale cancerului cu risc mare de recurență. Ulterior, dacă totul va decurge bine, va fi administrat femeilor sănătoase, dar cu risc mare pentru această boală.

Acum, însă, e important să se stabilească doza maximă tolerată, pentru ca răspunsul sistemului imunitar să fie cel optim.

Voluntarele vor primi trei doze, fiecare la distanță de două săptămâni. Prima doză va avea cea mai mică concentrație și ea va crește gradual. Va crește și numărul subiecților, pe măsură ce se va vedea reacția organismului.

ADVERTISING

Pacientele vor fi monitorizate timp de 84 de zile după ce ultima doză va fi administrată, pentru a fi observate eventualele efecte secundare.

Cele mai agresive forme de cancer mamar sunt și cele mai lipsite de simptome, 12 – 15% din total. Dintre acestea, un sfert duc la deces în decurs de cinci ani.

Studiul va ajunge la final în septembrie anul viitor, iar dacă se va dovedi un succes, vaccinul va fi încercat și în cazul altor tumori, cum ar fi cele ovariene și nu numai.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇