Vaccinul antiCovid produs de Moderna a primit autorizare definitivă în SUA

Vaccinul antiCovid produs de Moderna a primit autorizare definitivă în SUA

Vaccinul antiCovid al companiei Moderna, care beneficia până luni doar de o autorizare în regim de urgenţă în Statele Unite, a primit o autorizare definitivă în această ţară pentru persoanele de peste 18 ani, a anunţat Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA).

Vaccinul Moderna, denumit Spikevax, „îndeplineşte standardele riguroase” formulate de Agenţia pentru alimente şi medicamente în ceea ce priveşte „siguranţa, eficacitatea şi calitatea producţiei necesare pentru obţinerea autorizaţiei”, a precizat FDA într-un comunicat.

Spikevax a devenit astfel cel de-al doilea vaccin antiCovid care primeşte o autorizare definitivă în Statele Unite, după serul produs de Pfizer-BioNTech, care a primit acelaşi tip de autorizaţie la sfârşitul lunii august 2021 pentru persoanele cu vârsta peste 16 ani. Cele două vaccinuri se bazează pe aceeaşi tehnologie - ARN mesager.

FDA speră că autorizarea definitivă a vaccinului Moderna va putea să ofere "o încredere suplimentară" anumitor persoane pentru ca acestea "să ia decizia de a se vaccina", a precizat într-un comunicat directoarea interimară a FDA, Janet Woodcock.

Această autorizare reprezintă "o etapă capitală" pentru Moderna, iar Spikevax a devenit primul ser al companiei care obţine o astfel de autorizare în Statele Unite, a declarat CEO-ul companiei americane, Stephane Bancel.

El a reamintit că vaccinul Moderna a fost administrat "mai multor sute de milioane de oameni la nivel mondial".

Serul anti-COVID-19 dezvoltat de Moderna a primit autorizarea pentru utilizare de urgenţă în Statele Unite în decembrie 2020. Acest vaccin este disponibil doar pentru persoanele de peste 18 ani.

Autorizarea sa definitivă vizează primele două doze ale vaccinului, administrate la interval de o lună, iar doza sa de supra-rapel ("booster") beneficiază de o autorizare de urgenţă.

Vaccinul Moderna este autorizat în peste 70 de ţări, inclusiv în Canada şi în Uniunea Europeană.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇