În condițiile în care depresia afectează aproximativ 280 de milioane de persoane din întreaga lume, iar circa o treime nu răspund la antidepresivele orale, era nevoie de alternative care, iată, încep să apară. Recent, în SUA a fost autorizat un spray nazal pentru această afecțiune.
În mod normal, pacienții sunt nevoiţi să treacă adesea prin mai multe medicamente orale, trebuind să aștepte între 4-6 săptămâni pentru o eventuală ameliorare. Specialiştii spun însă că, după mai multe antidepresive orale, aproximativ 86% dintre pacienţi nu ajung la remisie.
O parte dintre acești pacienți vor putea beneficia de pe urma noului tratament sub formă de spray, destinat celor cu depresie majoră. Medicamentul acţionează prin ţintirea unui neurotransmiţător, glutamatul, care joacă un rol în episoadele depresive.
Tratamentul a fost aprobat anterior în 2019, în asociere cu antidepresive, pentru a trata simptomele la adulţii cu tulburare depresivă majoră, care au prezentat gânduri sau acţiuni suicidare. Acum spray-ul nazal este disponibil şi ca monoterapie.
Spray-ul nazal Spravato, dezvoltat de grupul american Johnson & Johnson, conţine esketamină, o substanţă apropiată de ketamină. Tratamentul vizează N-metil-D-aspartat (NMDA), care este un receptor de glutamat ionotrop din creier. Pulverizarea nazală administrează medicamentul, care este absorbit în căptuşeala pasajelor nazale şi apoi direct în fluxul sanguin.
Autorizarea se bazează pe un studiu care a arătat că spray-ul nazal a contribuit la reducerea severităţii episoadelor depresive la pacienţi, comparativ cu un placebo, arată compania Johnson & Johnson.
În UE, spray-ul este autorizat doar administrat în combinaţie cu terapia orală cu antidepresive.