Un nivel mai mare de testosteron vine la pachet cu risc crescut de melanom, în cazul bărbaților. Și la femei aduce riscuri

Un nivel mai mare de testosteron vine la pachet cu risc crescut de melanom, în cazul bărbaților. Și la femei aduce riscuri

Bărbații cu niveluri mai ridicate de testosteron prezintă un risc mai mare de a fi diagnosticați cu cancer de piele potențial periculos, arată un nou studiu.

Conform Cancer Research UK, organizație de caritate care a finanțat studiul, 1 din 36 de bărbați și 1 din 47 de femei din Regatul Unit vor primi diagnosticul de melanom, un tip cancer de piele, în timpul vieții.

Studiul realizat în regat a mai arătat că 86% dintre cazurile de melanom puteau fi prevenite, ele fiind cauzate în mod special de ședințele la solar sau expunerea la soare. Totuși, s-a dovedit că și alți factori au jucat un rol, inclusiv vârsta și genetica.

ADVERTISING

În plus, nivelul de testosteron ar putea fi, de asemeanea, un factor, cel puțin în cazul bărbaților.

„Există dovezi indirecte pentru (legătura dintre – n. red.) testosteron și melanom, însă aceasta este prima oară când am putut să ne uităm direct la hormonii din sânge. Aceasta este prima dată când vedem o asociere cu riscul de melanom în cazul bărbaților”, a spus dr. Eleanor Watts, de la Universitatea Oxford, autor principal al cercetării care a implicat aproape 200.000 de bărbați și 122.000 de femei, conform The Guardian.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Citește și Bacteria care cauzează cariile ar putea favoriza răspândirea cancerului în corp

Întâi a fost măsurat nivelul testosteronului subiecților, după care aceștia au fost monitorizați. S-au folosit registrele naționale pentru a se afla dacă participanții au dezvoltat ulterior boala.

Rezultatele au arătat că, pentru bărbați, nivelul mai ridicat al acestui hormon a fost asociat cu un risc crescut de melanom malign.

În cazul femeilor, s-a dovedit că un nivel mai mare de testosteron poate anunța cancerul mamar sau endometrial.

ADVERTISING

Vezi și 13% dintre decesele din UE sunt legate de poluare. 1 din 5 români moare din cauza poluării


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇