Un gorjean a fost vaccinat din greșeală cu Moderna în loc de Pfizer, la rapel

Un gorjean a fost vaccinat din greșeală cu Moderna în loc de Pfizer, la rapel

Un bărbat din Târgu Jiu, județul Gorj, a fost din greșeală vaccinat la rapel cu serul de la Moderna, deși prima doza primită era de la Pfizer.

Informația a fost confirmată de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

”Din datele transmise de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj reiese faptul că, în cursul zilei de astăzi, un bărbat s-a prezentat la un centru de vaccinare din cadrul Stadionului Municipal Târgu Jiu, în vederea primirii celei de-a doua doze de vaccin Pfizer.

ADVERTISING

După completarea chestionarului de triaj, persoana s-a deplasat în sala de așteptare prevaccinare, spre cabinetul medical. Din declarațiile personalului vaccinator, la momentul respectiv s-ar fi creat o confuzie în ceea ce privește tipul de vaccin ce trebuia administrat la doza de rapel, pacientul intrând în cabinetul destinat vaccinării cu Moderna.

Menționăm că la nivelul centrului există două fluxuri separate de vaccinare semnalate corespunzător, atât pentru Pfizer, cât și pentru Moderna. Precizăm că după vaccinare, bărbatul a rămas în atenta monitorizare a personalului medical, nu a manifestat reacții adverse, iar în acest moment se află la domiciliu, fără ca starea de sănătate să-i fie afectată”, se arată într-un comunicat remis SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Sunt riscuri?

Autoritățile spun că ambele vaccinuri au fost autorizate și sunt sigure și că nu există riscuri.

”În aceste circumstanțe, având în vedere că ambele tipuri de vaccin au îndeplinit criteriile de siguranță în cadrul procesului de autorizare la nivelul EMA, nu se pune problema unui risc medical suplimentar pentru persoana în cauză.

ADVERTISING

În ceea ce privește rata de eficacitate, menționăm că cele două vaccinuri sunt de tip ARN mesager și se bazează pe același tip de antigen, proteina Spike, sens în care se estimează că a doua doză contribuie la creșterea răspunsului imun generat după prima administrare”, mai arată documentul citat.

CNCAV precizează, însă, că situația este singulară în România și atrage atenția că procedurile trebuie respectate strict în centrele de vaccinare.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇