Un gel care poate opri sângerările grave în câteva secunde a fost aprobat pentru utilizare

Un gel care poate opri sângerările grave în câteva secunde a fost aprobat pentru utilizare

Un gel hemostatic pe bază de plante a fost dezvoltat pentru a controla rapid sângerarea, oferind tehnicienilor medicali de urgenţă şi medicilor un instrument pentru a preveni decesul din cauza hemoragiilor. Produsul vine într-o seringă preumplută, nu necesită pregătire şi este uşor de aplicat.

În timp ce mai mulţi agenţi hemostatici şi bandaje sunt disponibile în prezent pentru aplicaţii în traumatisme şi chirurgie, multe produse necesită pregătire şi timp de aplicare îndelungat, pot fi dificil de aplicat sau nu sunt potrivite pentru a funcţiona în toate tipurile de sângerări.

ADVERTISING

Tehnologia revoluţionară a gelului hemostatic pe bază de plante este concepută pentru a opri şi controla toate tipurile de sângerări care pun viaţa în pericol în câteva secunde, atunci când este aplicată pe o rană la punctul de îngrijire.

Gelul este un dispozitiv medical hemostatic unic şi a primit, joi, autorizarea Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA) pentru utilizare externă în cazul sângerărilor moderate până la severe, pe baza datelor preclinice care îl compară cu un produs standard de îngrijire.

ADVERTISING

Produsul, a cărui lansare este prevăzută pentru sfârşitul anului 2024, este un gel derivat din alge care vine într-o seringă preumplută şi nu necesită presiune manuală pe rană pentru a crea un cheag de sânge, potrivit companiei producătoare Cresilon.

Noul gel poate fi utilizat pentru leziuni care pun viaţa în pericol, a declarat CEO-ul, Joe Landolina, pentru Reuters. Tratamentele actuale, care folosesc tifoane şi alţi agenţi chimici, durează mai mult de cinci minute pentru a acţiona, cu presiune aplicată şi pe rană, în timp ce noul gel durează câteva secunde, a precizat el.

ADVERTISING

Producătorul american intenţionează să dezvolte şi să producă gelul pentru a răspunde nevoilor armatei americane, agenţiilor guvernamentale de sănătate, sistemelor de servicii medicale de urgenţă („EMS”) şi profesioniştilor din domeniul medical care se confruntă în mod obişnuit cu răni traumatice şi au nevoie de o soluţie pentru a opri şi controla rapid şi eficient sângerările severe.

O persoană moare în urma unei leziuni aproape la fiecare 3 minute, iar 40% dintre aceste decese se datorează hemoragiei majore sau consecinţelor acesteia, a declarat compania, precizând că decesul în urma unei hemoragii este precoce, până la 60% dintre acestea survenind în primele 3 ore de la leziune.

Landolina, care a inventat tehnologia gelului hemostatic pe bază de plante la vârsta de 17 ani, a declarat că „91% din mortalitatea de pe câmpul de luptă este legată de ceea ce numim hemoragie prevenibilă, ceea ce înseamnă că dacă ar exista un produs mai bun pentru a opri sângerarea, nenumărate vieţi ar putea fi salvate”.

Compania mai produce un gel pentru oprirea sângerării la animale în timpul intervenţiilor chirurgicale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇