Un antidepresiv comun s-a dovedit că stopează evoluția cancerului

Un antidepresiv comun s-a dovedit că stopează evoluția cancerului

Un studiu realizat pe șoareci dă speranță oamenilor de știință. Un antidepresiv prescris în mod frecvent, cel puțin în SUA, s-a dovedit că oprește din evoluție cancerul.

Este vorba despre sertralină, un medicament care se găsește și în România și care este folosit pentru a combate depresia. Un experiment recent a demonstrat că acesta oprește din evoluție celulele canceroase, neafectându-le cu nimic pe cele sănătoase, arată IFL Science, care citează un studiu publicat de jurnalul Molecular Cancer Therapeutics.

ADVERTISING

S-a descoperit că celulele canceroase, care au o dezvoltare accelerată, depind de două tipuri de aminoacizi, serină și glicină, devenind practic dependente de acestea. Când însă este oprită producția acestor aminoacizi în organism, așa cum se întâmplă atunci când se administrează acest medicament, celulele canceroase nu se mai pot dezvolta.

Sigur, acești aminoacizi pot ajunge în organism și din hrană, dar nu sunt sificienți pentru dezvoltarea celulelor canceroase, a explicat profesorul Kim De Keersmaecker, din cadrul Laboratory for Disease Mechanisms in Cancer (LDMC).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Citește și Descoperire de proporții: Pe fundul unui râu a fost găsită o bacterie care se hrănește cu substanțele care cauzează cancerul

Inițial, au fost testate mai multe medicamente - nu mai puțin de 1.600 -, iar sertralina s-a dovedit a fi cea mai eficientă.

Rămâne de văzut dacă acest medicament, dovedit eficient în cazul șoarecilor cu cancer, funcționează și în cazul oamenilor. Ce se știe și s-a demonstrat până acum este faptul că acest antidepresiv este sigur pentru oameni.

Vezi și Reușită majoră în lupta cu cancerul: Test de sânge pentru depistarea tumorilor cerebrale

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇