UE permite, în premieră, producția de vaccinuri împotriva COVID-19 care conțin organisme modificate genetic

UE permite, în premieră, producția de vaccinuri împotriva COVID-19 care conțin organisme modificate genetic

Uniunea Europeană permite producția de vaccinuri care conțin organisme modificate genetic, în premieră, pentru lupta împotriva COVID-19.

Consiliul UE a adoptat noul proiect miercuri. Scopul este accelerarea dezvoltării unui vaccin împotriva coronavirusului în Uniunea Europeană.

Asta în condițiile în care legislația europeană prevede în prezent mai multe avize care ar întârzia dezvoltarea unui astfel de vaccin.

”Consiliul a adoptat un proiect care vizează accelerarea dezvoltării unui vaccin împotriva COVID-19 în UE. Actul prevede o derogare temporară pentru studiile clinice cu astfel de vaccinuri din evaluarea prealabilă a riscului pentru mediu, necesară în legislația UE privind utilizarea organismelor modificate genetic (OMG)”, se arată într-un comunicat al Consiliului European.

ADVERTISING

Derogarea temporară se aplică și în cazul medicamentelor care conțin sau constau din OMG-uri, folosite pentru tratarea COVID-19 în anumite situații excepționale și urgente.

”Impactul asupra mediului al medicamentelor (inclusiv al vaccinurilor) care conțin sau constau din OMG-uri destinate să trateze sau să prevină COVID-19 va rămâne parte a procesului de autorizare de introducere pe piață, respectând cerințele de securitate a mediului stabilite în legislația OMG”, se mai arată în document.

Măsura va expira în momentul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara oficial că pandemia de COVID-19 s-a încheiat.

ADVERTISING

Citește și:

Rusia încheie primele teste pe om ale unui vaccin împotriva Covid-19

Încă un studiu arată că anticorpii COVID-19 nu se menţin în corp mai mult de câteva luni. Slabe speranțe pentru un vaccin eficient

Vaccinurile ar putea fi făcute direct la farmacie. Întâi cel antigripal, de la toamnă, apoi cel anti-COVID

O companie chineză vrea să lanseze împreună cu Rusia, Brazilia, Chile şi Arabia Saudită un studiu pentru un vaccin destinat COVID-19

Fascinanta căutare a unui vaccin. Oxford, o soluție imperfectă. Moderna se împotmolește. CanSino e militarizat. Cum pregătește România cea mai grea iarnă?

ADVERTISING

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇