Terapie nouă pentru pacienţii COVID la Spitalul Victor Babeș din Timișoara: Scade riscul de mortalitate, mai puțini bolnavi ajung la ATI

Terapie nouă pentru pacienţii COVID la Spitalul Victor Babeș din Timișoara: Scade riscul de mortalitate, mai puțini bolnavi ajung la ATI

Spitalul Victor Babeș din Timișoara a introdus în tratamentul pacienților cu COVID o terapie medicală nouă, bazată pe folosirea unui sistem de oxigen cu flux mare.

Această nouă terapie este folosită în cazul pacienților cu forme medii și grave ale bolii provocate de SARS-CoV-2.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

”Medicii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara au introdus în tratamentul pacienților infectați cu SARS-CoV 2 un nou tip de terapie medicală bazat pe folosirea unor aparate cu canulă nazală cu debit mare de oxigen. Sistemele de oxigen cu flux mare HFNC (high flow nasal canula) sunt folosite în cazul pacienților cu forme moderate si severe de infecție cu noul coronavirus.

Aparatul, care este portabil, asigură primirea de către pacient a unui debit de oxigen umidificat si încălzit ce poate ajunge până la 60 de litri/min. Prin comparație, debitul de oxigen asigurat de instalațiile standard din unitățile sanitare este de pana la  15 litri/min”, anunță unitatea medicală.

O femeie de 95 de ani a fost externată după ce s-a vindecat de COVID-19 la Timișoara

Este redus ”spațiul mort pulmonar”

Pneumologul Monica Marc a dat detalii despre efectele acestei terapii asupra bolnavilor.

“Folosim aceste aparate la pacienții cu probleme respiratorii grave. Prin utilizarea lor, reușim să reducem ceea ce numim spațiul mort pulmonar. Practic, prin aplicarea acestui tratament, prin folosirea aparatului HFNC, este redus efortul respirator al pacientului. Gazul pe care îl primește bolnavul este încălzit, este adus la temperatura corpului uman și este umidificat.

Trebuie spus că inclusiv tubul de transport este încălzit pentru a preveni răcirea aerului și condensarea vaporilor de apă. Această umidificare a aerului este foarte importantă întrucât, dacă nu ar avea loc, procedura ar face mai mult rău decât bine”, a declarat șef lucr. dr. Monica Marc.

Șef lucr. dr. Monica Marc, medic primar pneumolog
Foto: Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara

Mai puțini pacienți la ATI

Utilizarea acestei terapii poate duce la scăderea numărului de persoane infectate care ajung în secțiile de Terapie Intensivă.

”Utilizarea acestei terapii se poate face pe termen lung în cazul pacienților care necesită suport ventilator în urma afectării pulmonare din cauza infecției cu SARS-CoV 2. Mai mult, prin această procedură se reduce nevoia de intubație oro-traheală, ceea înseamnă o scădere a numărului de pacienți ce pot ajunge în Secția de Terapie și Anestezie Intensivă”, se mai arată în comunicatul unității medicale.

De asemenea, terapia scade riscul de mortalitate în rândul bolnavilor de COVID-19.

“Cel mai mare câștig este scăderea riscului de mortalitate prin folosirea acestui aparat. Mai mult, datorită canulei, este mai confortabil și mai bine tolerat decât sistemele de ventilatie non-invaziva cu mască. Totodată, riscul de dispersie a bioaerosolului în încăperi este mai mic. Dar, repet, principalul avantaj este că putem să îi ajutam pe colegii noștri din ATI, să degrevăm secția de Terapie Intensivă”, a mai explicat Monica Marc.

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara a primit ca donație trei asemenea aparate de oxigen cu canulă nazală cu debit mare (HFNC), care sunt folosite în zona roșie a secțiilor de pneumologie, conchide sursa citată.

Foto: Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara
Citește mai multe despre situația sanitară din Timișoara:

A.D.