Studiu cu rezultate surprinzătoare: Ce ştiam până acum despre metabolism ar putea fi greşit

Studiu cu rezultate surprinzătoare: Ce ştiam până acum despre metabolism ar putea fi greşit
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Schimbările privind dimensiunea taliei odată cu înaintarea în vârstă n-ar avea drept cauză încetinirea metabolismului, aşa cum se credea, arată un studiu amplu privind modul în care corpul foloseşte energia.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 6.400 de persoane, cu vârste cuprinse între opt zile şi 95 de ani, în 29 de ţări, iar una dintre concluzii este aceea că în perioada asociată cu vârsta mijlocie din viaţa unui om metabolismul este la fel ca la 20 de ani, notează BBC.  

Astfel, metabolismul atinge nivelul maxim la vârsta de 1 an, rămâne neschimbat între 20 de ani şi 60 de ani, iar apoi intră într-un proces ireversibil de declin.

ADVERTISING

În analiza publicată în Science sunt identificate patru faze ale metabolismului: de la naştere, când metabolismul este similar cu cel al mamei, la vârsta de un an, când atinge nivelul maxim; o scădere uşoară până la vârsta de 20 de ani; nicio modificare între 20 de ani şi 60 de ani; un declin anual continuu după 60 de ani.

“Pentru mine, cel mai surprinzător lucru este faptul că nu există nicio schimbare de-a lungul vârstei adulte – dacă te confrunţi cu creşterea circumferinţei taliei, nu mai poţi da vina pe un declin al ratei metabolismului”, spune profersorul John Speakman de la Universitatea din Aberdeen, Scoţia, unul dintre autorii studiului internaţional.

ADVERTISING

Totodată, faptul că metabolisumul este atât de accelarat în primii ani de viaţă subliniază importanţa acestei perioade în dezvolarea unei persoane şi explică de ce subnutriţia poate avea consecinţe pe termen lung.

Potrivit cercetătorilor, întelegerea schimbărilor metabolismului ar putea avea implicaţii în domeniul medicinei.

De exemplu, s-ar putea vedea dacă răspândirea cancerului este diferită în funcţie de aceste faze ale metabolismului şi dacă medicamentele ar putea fi ajustate în consecinţă pentru a fi mai eficiente.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte faptul că majoritatea oamenilor din ţările dezvoltate se îngraşă odată cu vârsta a doua, explicaţia ar fi pur şi simplu consumul excesiv de mâncare.

C.S.

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇