În organismul stridiilor din specia Saccostrea glomerata s-a găsit o proteină care nu doar că ucide bacteriile ce provoacă pneumonia și scarlatina, dar poate creşte eficienţa antibioticelor de până la 32 de ori când sunt folosite împreună.
Proteina a fost găsită în hemolimfă, un fluid din stridii care funcţionează asemeni sângelui uman, scrie The Guardian.
Testele au arătat că proteina poate ucide trei tipuri periculoase de bacterii: Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae și Streptococcus pyogenes, responsabile pentru infecţiile cu stafilococ, pneumonie și scarlatină.
Nu este deloc întâmplător că stridiile au dezvoltat astfel de calități antimicrobiene puternice. În calitate de organisme care filtrează apa, ele procesează zilnic litri întregi de apă, păstrând nutrienţii şi eliminând tot ce nu le este necesar.
Studiul a arătat că proteina din stridii poate ucide singură unele bacterii, dar atunci când este combinată cu antibiotice, eficienţa tratamentului crește de până la 32 de ori, în funcţie de medicament şi tipul de bacterie, se arată într-un raport publicat de jurnalul Plos One.
În prezent, echipa de cercetători de la Universitatea Southern Cross testează toxicitatea proteinei pentru ţesutul pulmonar uman și celulele sanguine, acolo unde ar fi cel mai necesară pentru combaterea infecțiilor bacteriene rezistente la medicamente.
Din păcate, simpla consumare a stridiei nu se știe dacă ajută. Cu atât mai puțin gătită, când calitățile sale antimicrobiene scad, sub efectul temperaturii crescute.