Speranțe pentru cei cu un tip foarte rar și agresiv de cancer: tratament revoluționar pe bază de cannabis, încercat în premieră

Speranțe pentru cei cu un tip foarte rar și agresiv de cancer: tratament revoluționar pe bază de cannabis, încercat în premieră

Un spray de gură pe bază de cannabis urmează să fie testat în premieră pe oameni, drept tratament pentru un tip foarte agresiv de cancer la creier, glioblastomul.

Spray-ul care urmează să fie testat pentru cancer, Sativex, este deja aprobat ca tratament pentru spasmele musculare în cazul pacienților cu scleroză multiplă. Investigațiile pre-clinice de până acum au arătat că acesta este bine tolerat și de către pacienții cu glioblastom, arată IFL Science.

Studiul, coordonat de profesorul Susan Short, de la University of Leeds, va fi realizat pe 232 de pacienți din 15 spitale britanice, dintre care două treimi vor primi tratamentul sub formă de spray, iar restul placebo.

ADVERTISING

Citește și Reușită imensă a unui tratament testat în premieră, într-un tip rar și mortal de cancer

Glioblastomul este cea mai comună tumoare de la nivelul creierului, dar și cea mai agresivă. Astfel de tumori tind să crească foarte repede și să se extindă la nivelul creierului. În plus, după tratament adesea reapar. În medie, după diagnostic, pacienții trăiesc circa 18 luni.

Testele de până acum, realizate pe șoareci sau în laborator, au arătat că un astfel de tratament încetinește creșterea tumorilor și funcționează mai cu seamă atunci când este administrat în paralel cu un medicament numit temozolomid.

ADVERTISING

Practic, celulele tumorale care nu reacționează la chimioterapie sunt exterminate cu un astfel de tratament.

Studiul va demara anul viitor și va dura trei ani, timp în care pacienții vor trebui să-și administreze ”medicamentul”, respectiv spray-ul, de 12 ori pe zi.

Vezi și Ţelul ambiţios al UE: învingerea cancerului


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇