Reușită imensă a unui tratament testat în premieră, într-un tip rar și mortal de cancer

Reușită imensă a unui tratament testat în premieră, într-un tip rar și mortal de cancer

Cancerul creierului este în mod tradițional tratat cu o combinație de tratamente: operație, radioterapie, chimioterapie și medicamente. Dar când aceste terapii dau greș, mai rămân prea puține de făcut. Medicii de la Houston Methodist Neurological Institute au testat recent o cască magnetică, care s-a dovedit că poate micșora tumoarea.

Concret, casca, purtată acasă, a ”evaporat” o treime din tumoare, arată IFL Science, care citează un raport publicat de jurnalul Frontiers in Oncology.

Chiar dacă pacientul în vârstă de 53 de ani a murit, din cauze fără legătură cu cancerul, terapia, una non-invazivă, este deschizătoare de drumuri când vine vorba despre tratarea cancerelor creierului, spun oamenii de știință.

ADVERTISING

Pacientul suferea de glioblastom, un tip de cancer rar și agresiv, care în cazul lui reapăruse. Fusese operat, făcuse chimioterapie, terapie genetică experimentală, dar nimic nu funcționase.

În cazul acestui fel de pacienți, prognoza este rareori una pozitivă – speranța de viață este în mod normal de numai 2 ani, iar rata de supraviețuire după 5 ani este de numai 4%. În plus, se știe cât de agresive sunt tratamentele.

O astfel de cască a fost folosită întâi pe șoareci, iar FDA a aprobat-o pentru a fi folosită pe acest pacient, atunci când cancerul i-a revenit, în august 2019. În aprilie 2020, pacientul a reînceput tratamentul, de data aceasta unul non-invaziv, care a fost bine tolerat, iar după 36 de zile de folosire a căștii (de acasă), tumoarea se micșorase cu o treime.

ADVERTISING

Terapia cu câmp magnetic creată de cască a fost administrată inițial timp de două ore, crescând ulterior până la maximum șase ore pe zi.

Citește și Un antidepresiv comun s-a dovedit că stopează evoluția cancerului

O rană la cap, fără vreo legătură cu boala sa, i-a fost însă fatală, în cele din urmă.

Creatorii acestui dizpozitiv spun însă că acesta ar putea ajuta la tratarea cancerului cerebral fără radiații sau chimioterapie.

„Rezultatele noastre deschid o nouă lume a terapiei non-invazive și netoxice, cu multe posibilități interesante pentru viitor”, a spus David S. Baskin, director la Kenneth R. Peak Center for Brain and Pituitary Tumor Treatment din Departmentul de Neurochirurgie din cadrul Houston Methodist Neurological Institute.

ADVERTISING

Vezi și Speranțe pentru bolnavii de cancer: Un nou tratament, aflat în teste, funcționează!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇