Speranță pentru milioane de oameni: Un medicament pentru diabet a încetinit evoluția Parkinsonului

Speranță pentru milioane de oameni: Un medicament pentru diabet a încetinit evoluția Parkinsonului

Oamenii de știință au descoperit că lixisenatida, un medicament pentru diabet, poate încetini progresia simptomelor motorii în cazul bolnavilor de Parkinson.

Teoria conform căreia boala Parkinson ar putea fi asociată cu rezistența la insulină în creier prinde astfel contur, se arată într-un raport publicat de New England Journal of Medicine și citat de The Guardian.

Medicamentul dezvoltat de grupul francez Sanofi pentru diabetul zaharat de tip 2 a fost testat pe un grup de pacienți cu Parkinson, ceilalți, cu același diagnostic, luând un placebo. Ambele grupuri, în total 156 de persoane, au luat medicamentele obișnuite pentru Parkinson, dar unuia dintre grupuri i s-a administrat o injecție zilnică suplimentară de lixisenatidă.

ADVERTISING

Înainte, în timpul și după studiu, participanții au fost supuși unei examinări a simptomelor lor motorii și au primit un scor pe o scală de gravitate a bolii.

Rezultatele arată că, după 12 luni, cei cărora li s-a administrat lixisenatidă nu au prezentat practic nicio progresie a problemelor motorii, în timp ce pacienților cărora li s-a administrat placebo au prezentat o înrăutățire a simptomelor.

Lucrurile stăteau la fel la două luni după ce studiul fusese oprit și la fel medicația.

Oamenii de știință spun că lixisenatida nu reduce doar simptomele, ci protejează creierul împotriva pierderii de neuroni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cercetătorii mai spun că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a valida dacă lixisenatida încetinește într-adevăr progresia bolii în sine, dacă beneficiile persistă în timp sau chiar cresc atunci când medicamentele sunt administrate mai mult timp, care este cea mai bună doză și dacă medicamentul ar oferi beneficii persoanelor aflate în alte stadii ale bolii Parkinson (cei din studiu fiind recent diagnosticați).

La nivel mondial, se estimează că peste 8,5 milioane de oameni suferă de boala Parkinson, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

ADVERTISING

Afecţiunea este diagnosticată, de regulă, după 60 - 65 de ani, mai frecvent în rândul bărbaţilor, care au o probabilitate de 1,5 ori mai mare să dezvolte boala comparativ cu femeile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇