Somnul insuficient poate duce la o serie întreagă de boli, printre care astmul, au descoperit recent oamenii de știință.
Odihna insuficientă alimentează susceptibilitatea genetică la astm, o boală pulmonară potențial fatală. Constatările se bazează pe o analiză a sute de mii de britanici, monitorizați timp de 10 ani, scrie The Independent.
Se știe că factorii genetici joacă un rol important când vine vorba despre astm. Dar combinați cu odihna insuficientă, aceștia pot dubla riscul de boală, a explicat autorul principal al studiului, profesorul Fuzhong Xue, de la Universitatea Shandong, din China.
Concret, un tipar de somn sănătos ar putea reduce cu 44% riscul de astm la persoanele cu susceptibilitate genetică scăzută, cu 41% riscul de boală la cei cu risc moderat și cu 37% la cei cu risc genetic crescut de astm, a arătat studiul realizat pe subiecți cu vârste cuprinse între 38 și 73 de ani.
Cercetarea a concluzionat că aproximativ unul din cinci (19%) dintre cazurile de astm ar putea fi prevenite cu ajutorul unui somn de calitate și suficient.
Odihna insuficientă duce la un răspuns inflamator al organismului, care crește riscul instalării bolii.
Un somn sănătos a fost definit ca unul care durează 7 – 9 ore pe noapte, cu rare episoade de insomnie, fără sforăit. Persoana în cauză cel mai adesea este una matinală și care rar doarme pe timpul zilei.