Rafila: Scenariul cel mai rău posibil estimat este să avem peste 70.000 de cazuri de Covid pe zi

Rafila: Scenariul cel mai rău posibil estimat este să avem peste 70.000 de cazuri de Covid pe zi

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că varianta Omicron devine dominantă în România, însă atrage atenţia asupra faptului că varianta Delta este încă prezentă şi continuă să provoace îmbolnăviri grave.

Previziunile INSP arată că România ar putea ajunge la peste 70.000 de cazuri zilnic şi ar putea atinge capacitatea maximă de internare la ATI la începutul lunii viitoare.

"În ceea ce priveşte secvenţierile efectuate, tulpina Omicron devine dominantă şi dintre secvenţieri 75% sunt cu varianta Omicron, dar există încă şi varianta Delta. Să ştiţi că noi avem cazurile grave, cazurile din ATI, în momentul de faţă, în general cu varianta Delta”, a afirmat Alexandru Rafila, vineri.

Statisticile prezentate de Rafila arată că majoritatea cazurilor de infectare sunt la persoane nevaccinate, iar în cazul celor vaccinaţi cele mai multe cazuri sunt la persoanele vaccinate de mai mult de şase luni sau cu o singură doză.

În schimb, în ceea ce priveşte decesele 86% sunt la persoane nevaccinate, fapt care arată utilitatea vaccinului, a menţionat ministrul.

În ceea ce priveşte previziunile Institutului de Sănătate Publică pentru următoarele trei săptămâni, datele prezentate de INSP arată că în perioada 15-31 ianuarie se poate ajunge la o medie a infectărilor cuprinsă între 7.300 şi 35.000 de cazuri, iar pentru primele două săptămâni ale lunii februarie estimările indică o medie cuprinsă între 19.000 şi 76.000 de cazuri.

"Scenariul cel mai rău posibil estimat în acest interval (până pe 14 februarie - n.r.) este să avem peste 70.000 de cazuri pe zi. Eu ştiu că asta este ştirea de presă, nu înseamnă că se întâmplă aşa.

Dar şi dacă se întâmplă aşa, remarcaţi că la aceste valori maxime am putea să avem între 7.800 şi 43.000 de persoane internate, iar la decese între 60 şi 360", a afirmat Rafila.

Alexandru Rafila a adăugat că de săptămâna viitoare se va ajunge, cel mai probabil, la 700.000 de teste săptămânal, creşterea gradului de testare urmând a duce la creşterea numărului de cazuri.

Vineri am înregistrat un record nou de cazuri Covid, pentru a doua zi consecutiv: 19.649 de infectări în 24 de ore.