Rafila propune Guvernului măsuri de relaxare: Fără mască în aer liber şi fără certificat verde la mall (Video)

Rafila propune Guvernului măsuri de relaxare: Fără mască în aer liber şi fără certificat verde la mall (Video)

Ministerul Sănătăţii a propus Guvernului măsuri de relaxare în perioada imediat următoare, după ce s-a înregistrat o scădere ”constantă” a tuturor indicatorilor privind pandemia de Covid-19, a anunţat, marţi, Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.

citizen

Declarațiile au fost făcute înainte de anunțul bilanțului provizoriu de marți, conform căruia în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 8.461 de cazuri noi, față de 4.757 luni, și 4.247 duminică. De asemenea, numărul deceselor este mai mult decât dublu faţă de ieri - azi sunt raportate 164, iar luni erau 61.

"Remarcaţi scăderea constantă la nivelul tuturor indicatorilor. (...) Evoluţia ratei de pozitivitate este în jur de 15% din totalul testelor care se efectuează zilnic. Un trend descendent al numărului de decese. (...) Există o anumită întârziere faţă de scăderea numărului de cazuri ale persoanelor internate la ATI. Totuşi, trendul acesta descrescător (...) ne-a făcut să propunem Guvernului şi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptarea unor măsuri de relaxare în perioada imediat următoare”, a declarat ministrul Sănătății, într-o conferința de presă.

citizen

Alexandru Rafila a mai estimat ca în curând ”să ajungem, într-un interval de una-două săptămâni, la sub o mie de cazuri înregistrate zilnic şi, implicit, şi cu o scădere a incidenţei cumulate la nivel naţional”.

”În ceea ce priveşte paturile la Terapie Intensivă, ne găsim - şi asta este raportarea zilei de ieri - la 47,5% grad de ocupare", a declarat Rafila.

Ce propune Ministerul Sănătății

Potrivit acestuia, una dintre propunerile Ministerului Sănătăţii prevede ca masca să mai fie utilizată în exterior doar în spaţiile aglomerate, dar în spaţiile închise propunerea este să rămână obligatorie.

citizen

"Masca, în mod evident, nu se va mai utiliza în mod exterior, însă purtarea măştii rămâne obligatorie în spaţiile publice închise şi este recomandată în spaţiile deschise aglomerate", a precizat ministrul.

O altă măsură de relaxare ar putea fi eliminarea certificatului Covid la intrarea în centrele comerciale, instituţiile publice, hoteluri şi restaurante.

"Sunt doar propuneri. (...) Este vorba despre accesul fără certificatul Covid în centrele comerciale, în instituţiile publice, hoteluri, pensiuni şi restaurante. De asemenea, creşterea limitei de la 30 la 50% din capacitatea maximă a spaţiului fără restricţii de interval orar (...) pentru competiţiile sportive, activităţile din cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole, concertele în aer liber, cursuri, conferinţe, workshopuri, săli de sport şi piscine. De asemenea, se permite organizarea evenimentelor private cu participarea maxim 200 de persoane", a afirmat Rafila.

Potrivit acestuia, însă, ar putea fi păstrate măsuri precum izolarea şi carantinarea persoanelor care sosesc din ţări cu risc epidemiologic ridicat, testarea săptămânală a personalului de îngrijire şi de asistenţă, a personalului de specialitate şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice.

O altă măsură care s-ar menţine este cea privind dezinfecţia şi igiena în mijloacele de transport public.

"Încă noi ne menţinem poziţia că ar trebui, cel puţin o anumită perioadă, până vedem ce se întâmplă, (...) să rămână închise activităţile din baruri, cluburi şi discoteci unde în mod evident interacţiunile sunt mai frecvente şi oamenii au alt tip de comportament în astfel de locuri", a susţinut Alexandru Rafila.

De asemenea, el a subliniat că Ministerul Sănătăţii recomandă menţinerea regimului de telemuncă şi a programului de lucru decalat în instituţiile publice centrale şi locale. 

Alexandru Rafila la Ministerul Sănătății – 01.03.2022

Conferință de presă susținută de Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, la Ministerul Sănătății

Publicată de Ministerul Sănătăţii - România pe Marţi, 1 martie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇