Psihopații și narcisiștii sunt mai puțin dispuși să poarte mască și să respecte restricțiile în timpul pandemiei

Psihopații și narcisiștii sunt mai puțin dispuși să poarte mască și să respecte restricțiile în timpul pandemiei

Persoanele care au aşa-numitele trăsături din „Triada Întunecată” – narcisism, psihopatie şi machiavellianism – sunt mai puțin dispuse să respecte regulile privind purtarea măștilor sau restricțiile, spun cercetătorii.

Două studii au arătat că astfel de persoane nu vor să poarte mască, să se spele pe mâini sau să respecte distanțarea socială, informează Newsweek.

Ambele studii, efectuate pe mai mult de o mie de persoane în Polonia, au fost publicate în revista academică ”Personalitate şi diferenţe individuale”.

ADVERTISING

Cercetătorii Bartłomiej Nowaka și Paweł Brzóska, de la Universitatea de Ştiinţe Sociale şi Umaniste din Polonia, au studiat 755 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 78 de ani în a doua jumătate a lunii martie, mai exact în a treia şi a patra săptămână de restricţii ale guvernului.

Au fost utilizate mai multe instrumente pentru evaluarea trăsăturilor din ”Triada Întunecată”, pentru a vedea care sunt percepţiile oamenilor cu privire la gravitatea şi susceptibilitatea acestora la COVID-19.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cercetătorii au pus întrebări pentru a determina cât de dispuși au fost participanţii la studiu să accepte măsurile preventive, cum ar fi dezinfectarea produselor.

"Participanţii la studiu nu par să fie preocupaţi de masurile preventive și nu iau în considerare beneficiile acestora", au scris cercetătorii.

Cel de-al doilea studiu a fost realizat în ultimele două săptămâni din aprilie pe 263 de persoane din Polonia, cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani, și au fost analizate atât trăsăturile de personalitate, cât şi diferenţele în percepţiile individuale ale pandemiei.

ADVERTISING

Rezultatele sale corespund bine cu cele ale primului studiu și arată că persoanele cu trăsături din „Triada Întunecată” tind să fie mai impulsive şi îşi asumă riscuri.

Conceptul ”Triada Întunecată” a fost propus în 2002 și se referă la asocierea frecventă a trei trăsături considerate în general negative, dar non-patologice: machiavelismul, narcisismul subclinic și psihopatia subclinică.

I.O.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇