Problemele cu somnul pot fi rezolvate prin expunerea zilnică la frig intens. După cât timp apar rezultatele

Problemele cu somnul pot fi rezolvate prin expunerea zilnică la frig intens. După cât timp apar rezultatele
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Se știe că mai puține grade în termometru favorizează un somn bun, dar oamenii de știință au descoperit recent că frigul extrem e și mai bun. Un experiment realizat de două universități a arătat că frigul extrem îmbunătățește calitatea somnului și starea de spirit la bărbații și femeile, care sunt tineri şi sănătoși.

Cercetarea realizată de oamenii de știință de la Université de Montreal, din Canada, și Université de Poitiers, din Franța, pe nouă femei și 11 bărbați, cu vârsta medie de 23 de ani, a presupus ca subiecții să fie supuși unor sesiuni de criostimulare.

ADVERTISING

Fiecare sesiune de criostimulare a constat în petrecerea a cinci minute într-o cameră răcită la -90°C. În timp ce se aflau în cameră, subiecții au purtat lenjerie intimă sau un costum de baie și șosete, pantofi de tip crocs, mănuși și o bentiță de lână pentru a-și proteja extremitățile de frigul intens.

După criostimulare, subiecții și-au desfășurat activitățile zilnice normale până la ora de culcare, evitând consumul de alcool și orice activitate, fizică sau de altă natură, care le-ar fi putut afecta somnul.

ADVERTISING

La culcare, voluntarii au fost echipați cu o bentiță fără fir echipată cu senzori de activitate cerebrală, un actigraf la încheietura mâinii și un senzor de ritm cardiac pentru a măsura efectele criostimulării asupra fiziologiei și tiparelor lor de somn.

În fiecare dimineață, participanții au completat un chestionar pentru a evalua calitatea percepută a somnului.

”Utilizarea frigului în scopuri terapeutice datează din Grecia antică”, a declarat Olivier Dupuy, profesor asociat la Școala de Kinesiologie și Științe ale Activității Fizice din cadrul universității canadiene. ”Dar încă nu cunoaștem cantitatea exactă de frig necesară pentru a produce beneficii asupra somnului”, a mai spus acesta într-un comunicat al universității.

ADVERTISING

S-a dovedit că ședință nu a fost suficientă pentru a se obține rezultatul scontat. Beneficiile au apărut numai după cinci sesiuni consecutive.

După cele cinci ședințe, s-a constatat o creștere semnificativă a duratei somnului cu unde lente, aceasta fiind considerată faza somnului cea mai reparatoare. Această perioadă de somn a crescut cu o medie de 7,3 minute în timpul primelor două cicluri de somn.

Studiul a arătat, de asemenea, diferențe marcate de gen, femeile beneficiind de criostimulare mai mult decât bărbații.

Femeile au raportat o îmbunătățire a calității percepute a somnului în a treia și a patra noapte a protocolului, de la o medie de 3,4 pe o scară de la 1 la 5 fără criostimulare la 3,9 cu criostimulare, iar nivelul lor perceput de anxietate a scăzut de la 43 la 38.

În timp ce acest studiu s-a axat pe persoanele care, în general, dorm bine, cercetătorii cred că criostimularea ar putea fi deosebit de benefică pentru persoanele cu probleme de somn.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇