Premieră medicală: Cercetătorii au schimbat grupa sanguină a unui organ

Premieră medicală: Cercetătorii au schimbat grupa sanguină a unui organ

Oamenii de știință au modificat cu succes grupa de sânge a trei rinichi donați, aceasta fiind o descoperire care ar putea mări rata de transplant, în special pentru grupurile minoritare etnice, care au o probabilitate mai mică să găsească organe compatibile.

Un rinichi de la o persoană cu grupa sanguină A nu poate fi transplantat unei persoane cu grupa sanguină B și nici invers. Dar schimbarea grupei de sânge la 0 universal va permite realizarea mai multor transplanturi, deoarece aceasta poate fi folosită pentru persoanele cu orice grupă de sânge, scrie Sky News.

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au folosit o mașină de perfuzie normotermă, un dispozitiv care se conectează cu un rinichi uman pentru a trece sângele oxigenat prin organ, astfel încât să fie păstrat mai bine pentru utilizare ulterioară și pentru a curăța sângele infuzat cu o enzimă prin rinichiul donatorului.

Enzima a îndepărtat markerii grupei sanguine care căptușesc vasele de sânge ale rinichilor, ceea ce a dus la transformarea organului în tipul sanguin 0.

Serena MacMillan, doctorand la Universitatea din Cambridge, a declarat că cercetarea „ar putea avea un impact asupra atât de multor vieți”.

„Încrederea noastră a fost cu adevărat sporită după ce am aplicat enzima pe o bucată de țesut renal uman și am văzut foarte repede că antigenele au fost îndepărtate. După aceasta, am știut că procesul este fezabil și a trebuit doar să extindem proiectul pentru a aplica enzima la rinichi umani de dimensiune completă”, a mai spus omul de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇