Medicamentele pentru pierderea în greutate precum Ozempic și Wegovy au revoluționat lumea medicală în ultimii ani, ajutând mulți oameni slăbească – lucru pe care n-au reușit să-l facă prin alte metode încercate anterior.
Aceste medicamente imită hormonul natural GLP-1, produs de organism după masă, care reglează insulina, digestia și senzația de sațietate. Pe fondul succesului lor, au apărut teorii și tendințe online care susțin că efectele medicamentelor pot fi replicate prin alimentație – de exemplu, prin așa-numita băutură „oatzempic”, un amestec de ovăz, apă și lime, notează BBC.
Poate o băutură sau o dietă ori un aliment anume sa aibă într-adevăr efectele pe care le are Ozempic?
Ce sunt medicamentele GLP-1 pentru pierderea în greutate?
Noua generație de medicamente pentru slăbit imită un proces care are loc în mod natural în organismul nostru în fiecare zi. Când mâncăm, intestinul produce hormonul GLP-1, care crește nivelul de insulină din sânge, reduce producția de zahăr a ficatului, încetinește digestia și scade pofta de mâncare.
Hormonii GLP-1 sunt cei care reglează întreg procesul metabolic al corpului, spune Chris Damman, gastroenterolog și profesor asociat clinic la Universitatea din Washington.
„Aceste mecanisme sunt extrem de complexe, implicând numeroși hormoni diferiți”, afirmă el.
Putem imita GLP-1 prin dietă?
Cele două componente principale ale alimentației asociate cu GLP-1 sunt fibrele și polifenolii.
„Fibrele sunt hrana preferată a trilioanelor de bacterii care trăiesc în intestinul nostru”, spune Mary Sco, medic rezident și autoare de articole despre nutriție din Virginia, SUA.
Când consumăm alimente bogate în fibre și polifenoli, aceste componente sunt transformate de microbiomul intestinal în acizi grași cu lanț scurt, care stimulează producția de GLP-1.
Alimentele bogate în fibre includ nuci, leguminoase, fructe și legume, iar polifenolii se găsesc de asemenea în fructe, legume și nuci.
Un alt nutrient important pentru metabolism este grăsimea mononesaturată, asociată și ea cu niveluri crescute de GLP-1. Aceasta se găsește în uleiul de măsline, avocado și nuci.
Procesul începe chiar înainte ca mâncarea să ajungă în intestin. Cercetările arată că gustul amar al alimentelor bogate în polifenoli declanșează receptorii gustativi, care trimit semnale intestinului pentru a produce hormoni digestivi, inclusiv GLP-1.
„Există cercetări recente care arată că ordinea în care mâncăm contează”, spune Sco.
Un studiu din 2020 arată că atunci când consumăm alimente bogate în proteine (carne, ouă) și legume înainte de carbohidrați niveluri de GLP-1 sunt mai ridicate comparativ cu situația în care carbohidrații sunt consumați primii – deși mecanismele nu sunt încă pe deplin înțelese.
Momentul din zi în care mâncăm ar putea, de asemenea, influența cât GLP-1 produce corpul. Unele cercetări sugerează că organismul eliberează mai mult GLP-1 la o masă luată dimineața devreme, comparativ cu una luată seara târziu.
Acest efect este legat de modificările naturale ale nivelurilor hormonale de-a lungul zilei, iar mâncatul devreme sprijină ritmul circadian al corpului, potrivit unui studiu din 2023.
În concluzie, o alimentație bogată în fibre, polifenoli și grăsimi sănătoase – adică bazată pe fructe, legume, leguminoase și nuci – poate stimula în mod natural hormonul GLP-1, ajutând la controlul poftei de mâncare, iar pentru unii oameni poate fi de ajuns pentru a slăbi. Însă alții, în special cei care se confruntă cu obezitate severă, au nevoie de tratamente cu medicamente GLP-1.
„Totul se reduce la schimbarea comportamentului, ceea ce este incredibil de dificil. De aceea, măsurile bazate doar pe stilul de viață nu funcționează adesea la persoanele blocate în cercuri metabolice vicioase – iar aceste medicamente pot fi extrem de utile pentru cei cu obezitate morbidă și complicații asociate”, spune Damman.
C.S.