Postul negru: timp pentru rugăciune, înfrânarea de la mâncare și calea către mântuire

Postul negru: timp pentru rugăciune, înfrânarea de la mâncare și calea către mântuire

Conform tradiției creștine se ține post negru înaintea marilor sărbători, precum Crăciunul și Învierea, în ziua care le precede și nu numai. Din perspectivă religioasă este ideal să ții post pentru a înfrâna trupul de la pofte și excese, precum și pentru a-ți căli voința. Se spune că dacă „dai voință, iei putere”, motiv pentru care merită efortul să te sacrifici măcar o zi sau mai mult în vederea menținerea echilibrului fizic și spiritual. Din perspectivă medicală se recomandă acum un anumit număr de zile de post ca și variantă optimă de eliminare a toxinelor din organism și menținerea unui stil de viață sănătos. Pentru mai multe detalii, este necesar să te informezi foarte bine înainte de a începe postul, pentru ca acesta să-ți aducă multe beneficii și puține riscuri.

1. Postul negru - calea potrivită către mântuire și nu numai

În ultima perioadă se vorbește tot mai frecvent despre postul negru ca și alternativă de tratament sau prevenire a unor îmbolnăviri. Din perspectiva nutriționiștilor este ideal să ții post trei zile pe săptămână sau să respecți postul intermitent în fiecare zi. Oamenii de știință au descoperit că aceste practici creștine la bază sunt benefice nu numai pentru viața spirituală, ci și pentru menținerea sănătății fizice. Mai mult, dacă respecți zicala din popor „să nu trăiești pentru a mânca, ci să mănânci pentru a trăi” vei înțelege câtă esență este în aceste expresii aparent simple. 

Specialiștii au descoperit că utilizarea magneților în tratarea durerii, o nouă formă de terapie care te ajută să înțelegi evoluția permanentă a științei medicale, este benefică pentru sănătate în perspectiva diminuării consumului medicamentelor și a recuperării ușoare și rapide. 

ADVERTISING

Ce este și cum se ține postul negru? Iată aici!

Pentru început, este bine să știi ce este postul. Mai ales în viața creștină ortodoxă este respectată această tradiție de către credincioșii practicanți. Astfel, aceștia se abțin sau își propun să se înfrâneze de la mâncare și băutură pentru o perioadă de timp. Unele persoane țin câteva ore, altele o zi, timp în care se duce o adevărată „luptă” între obișnuință și voință. Deoarece potențialul nostru este nelimitat, putem spune că nimic nu este imposibil când ai voință și un scop bine stabilit. În cazul ortodocșilor, idealul pentru care se ține post este calea către mântuire. Cu alte cuvinte, înfrânarea de la mâncare și băutură te vor determina să-ți concentrezi atenția către activitățile cotidiene sau spre mai multă rugăciune, fie ea și lăuntrică. Astfel apa, aerul soarele și postul cu apă te ajută foarte mult în regenerarea celulelor dacă ții cont de sfaturile specialiștilor și ești sub supraveghere medicală, ceea ce este ideal.

Postul terapeutic înseamnă consumul apei, fără mâncare timp de 40 de zile. Conform specialiștilor de la Clinica de post din Siberia se practică în mod controlat și conștient această aventură pe drumul cunoașterii propriului organism. Unele persoane țin 7 zile, altele 14 zile de post. Persoanele care țin 40 de zile vor simți cum organismul lor se modifică, mai ales dacă fac și mișcare pentru a-și menține masa musculară și a elimina din depozitul de grăsime. Modificarea organismului constă în eliminarea celulelor nefuncționale și formarea noilor celule care regenerează țesuturile, organele și întregul organism. Cu toate că practicanții din clinici nu sunt neapărat credincioși sau sunt de diferite religii și credințe religioase, spun că nu au de-a face cu Biserica, după ce țin postul se simt eliberați și ușori. Mai mult decât atât, dacă ții post negru cu apă te vei simți mai aproape de Creator și beneficiile nu vor întârzia să apară. Astfel, oamenii se apropie de Dumnezeu deoarece simt eliberarea de energii negative și încărcarea cu energii extraordinare când țin post negru cu apă sau post intermitent. 

ADVERTISING

Este bine cunoscut că atunci când ții post negru obții unele beneficii pe care în alt mod este greu să le obții. Recomandarea specialistului și verificarea periodică a stării de sănătate se pot completa cu succes apropierea de un duhovnic pentru creștinii practicanți și nu numai. Este foarte importantă mișcarea în toată această perioadă pentru ca funcțiile organismului să fie în bună stare.

Beneficiile postului vizează restabilirea echilibrului după 5-7 zile:

  • fizice
  • emoțional- psihologice
  • spiritual
  • mentale
  • eliminarea dependențelor (de mâncare sau altceva în afară de apă).

Dacă te întrebi de ce se ține post, există răspunsuri multiple: din curiozitate, din nevoia de a elimina toxinele, din cauza unor probleme de sănătate, pentru regenerarea organismului și menținerea unui stil de viață sănătos.

Există persoane care luptă pentru a-i convinge și pe alții să urmeze postul negru cu apă pentru a se ameliora problemele de sănătate sau a se vindeca de anumite dependențe. Pentru că există persoane care s-au tratat de afecțiuni grave prin practicarea postului cu apă se dorește înființarea unei clinici de post în România.

Dacă proximitatea față de frigider, mirosul alimentelor și oamenii care te pot opri te lasă „rece” poți continua cu succes această practică binefăcătoare. 

Dacă înțelegi ce înseamnă postul negru vei putea beneficia de avantajele acestuia și vei putea împărtăși experiența pozitivă cu alte persoane. 

Când un om află că este bolnav, acesta este în stare să facă orice pentru a încerca și varianta optimă de a posti. Conform studiilor, se pot trata aproximativ 90 % din boli cu ajutorul postului deoarece nu se mai consumă 80 % din energie pe digestie. Atunci când mănânci te simți obosit deoarece mare parte din energia organismului este consumată pentru digestie. Dacă îți strângi gândurile acasă poți beneficia de avantajele postului. Desigur, există unele contraindicații care trebuie să te pună pe gânduri când începi postul. Astfel, persoanele care au afecțiuni hepatice nu pot începe să țină postul negru cu apă. În schimb, persoanele care suportă postul vor simți schimbările și vor răspunde nevoilor organismului. Ar fi foarte bine dacă ai începe postul în perioada concediului, pentru a putea să te rogi cât mai mult. Ideal ar fi să începi aceste practici benefice în posturile mari, adică al Crăciunului sau al Paștilor.

ADVERTISING

Încă din anii 1970-1980 se vorbea de postul negru cu apă datorită lui Valeriu Popa care le explica în termeni simpli oamenilor despre avantajele acestuia.

Pornind de la nevoile fiecărei persoane li se explică de ce postul este varianta optimă de menținere a echilibrului. De fiecare dată când nu te hrănești, organismul își găsește singur resursele necesare în vederea hrănirii celulare. Concret, când nu-i dai să mănânce, apelează la propriile depozite de resurse acumulate sau la depozitele de grăsimi. Corpul care nu este hrănit din exterior se poate hrăni din interior, în mod conștient. În acest fel devii mai armonios și mai calculat, astfel încât ordinea interioară se va transmite și către exterior. 

Chiar dacă unele reclame promovează consumul mâncării sau persoanele din jur consumă alimente, hipnoza și dependența de mâncare se pot înlocui cu dorința de echilibru interior și curățare de substanțele nefolositoare din organism.

Pentru eliminarea toxinelor din organism sau purificare se recomandă să ții 10-15 zile de post, însă pentru tratarea unor afecțiuni grave- 40 de zile sub supraveghere medicală. În acest timp se consumă apă sau apă minerală pentru a echilibra sărurile din organism.

Dacă intervin probleme precum amețeli, greață, teamă poți bea zeama în care au fiert legume pâna la dispariția simptomelor. Doar în acest mod se substituie aciditatea din organism cu alcalinitatea. Aciditatea poate provoca înmulțirea radicalilor liberi care sunt responsabili de apariția unor maladii, în timp ce alcalinitatea ajută organismul în mod considerabil pentru eliminarea sau prevenirea îmbolnăvirilor.

2. Postul - util în menținerea echilibrului fizic și spiritual

Sintagma „Cunoaște-te pe tine însuți” îți poate deschide noi perspective dacă ții post, mai ales dacă reușești să te înfrânezi de la mâncarea de dulce timp de 40 de zile.

Dacă reduci grăsimile la minim, ficatul are șansa să se regenereze. Cu alte cuvinte, dacă gătești sau consumi alimente de post vei găti fără ulei pentru a beneficia la maxim de beneficiile postului.

Consumul a minim 50 % din alimente crude conduce la adevărata vindecare, în timp ce se diminuează consumul alimentelor procesate. În caz contrar, alimentele procesate vor determina eliminarea unui procent mare de globule albe care răspund de imunitateaa organismului.

Ce înseamnă post cu randament maxim?

  • Eliminarea tuturor alimentelor de origine animală 
  • Consumul fructelor, legumelor și leguminoaselor (mai puțin soia)
  • Consumul cerealelor integrale
  • Diminuarea consumului de ulei, zahăr alb și a produselor cu gluten.

Până la ce oră se ține postul?

Dacă ții post negru se recomandă să te abții de la consumul alimentelor până la ora 21, când este ideal să consumi apă și să continui astfel postul cu apă.

Simțirea dusă la alt nivel va genera o schimbare în interiorul propriului organism care va genera autocunoașterea și schimbarea în bine. Astfel, nu vei mai consuma energie să schimbi lumea, ci vei evolua în așa fel încât te vei schimba pe tine prin educarea propriei voințe. Astfel, vi ave surprinderea că se pot schimba și cei din jur când te schimbi tu și apari cu o oarecare lumină sau bucurie pe chip. 

Cum se ține post?

Din perspectivă creștină postul nu înseamnă o numai purificarea organismului, ci și curățarea spiritului și sufletului. Deoarece problemele sufletești pot genera afecțiuni grave, este momentul să cugeți foarte bine și să alegi această variantă optimă de purificare. 

Așadar, când vine vorba de cum se ține postul, din toate perspectivele, se începe cu stabilirea unui meniu bazat pe alimente vegetale pentru o perioadă de timp, în vederea purificării corpului, spiritului, minții, gândurilor, simțirii. Astfel, vei consuma orice aliment în mod conștient și te vei bucura cu adevărat de beneficiile aduse la scurt timp de la inițiere. Se mai spune că dacă „Dai voință, iei putere”, ceea ce este foarte adevărat și vei descoperi ce înseamnă post. Cei din jurul tău vor observa că radiezi de bucurie, fără să te exprimi verbal sau să te lauzi cu aceasta. O expresie din popor spune că „nu trebuie să-ți pui cenușă pe cap” pentru a se observa că postești, motiv pentru care este momentul să renunți la mândrie și la laude deșarte. 

Ce nu se mănâncă în post reprezintă alimentele de origine animală. Acestea vor fi substituite cu succes de alimentele vegetale, din natură, cât mai puțin procesate termic sau chimic.

Pentru început se diminuează treptat alimentele de origine animală prin eliminarea cărnii, după care se continuă cu eliminarea lactatelor. Se pot elimina și brusc aceste alimente, însă este ideal să se realizeze treptat pentru a obișnui organismul cu acest „regim” de voință. 

Ce se mănâncă în post?

Alimentele vegetale sunt constituite din fructe, legume, leguminoase, cereale integrale. Acestea vor fi preponderent în stare crudă pentru a avea eficiență maximă în regenerarea celulelor și purificarea organismului. 

Despre postul negru se vorbește de foarte mult timp, însă acum se adoptă aceste practici extraordinare pentru sănătate. Sunt persoane care s-au autovindecat sau s-au descoperit mai bine pe sine după un post negru cu apă timp de 7 zile. Mai mult, postul de 40 de zile a avut efecte spectaculoase, sub supravegherea unui specialist sau în preajma unui duhovnic care să motiveze persoanele practicante.

Dacă ai înțeles în ce constă postul vei putea alege varianta optimă sau poți încerca oricare dintre alternative. Vei observa o îmbunătățire a stării generale chiar după primele 2-3 zile de la începutul postului.

Cum se postește? Iată aici!

Dacă îți educi gândurile și voința vei avea surprinderea că poți controla orice dependență sau obișnuință și rezultatele vor fi optime de fiecare dată. Mai mult, efectele sunt de durată și evoluția spirituală te va conduce către succes prin perseverență și răbdare.

De câte feluri este postul?

  • Postul de carne
  • Postul de carne, brânză, lapte, ouă sau alimente de origine animală
  • Postul negru sau fără alimente și apă (pentru o zi)
  • Postul negru cu apă de la 3 la 40 de zile
  • Postul intermitent sau abținerea de la mâncare timp de 16-20 de ore și consumul oricărui aliment în 4-8 ore.

Orice variantă de post ai alege, este deal să perseverezi, să fii sub supravegherea unui specialist și rezultatele sunt excelente ori de câte ori reușești această performanță

Prin urmare, ce e postul ar trebuie să știe orice creștin, alături de alte informații esențiale, precum de câte feluri este și cum se postește. Tu cum vrei să-i cunoști și să-i iubești din ce în ce mai mult pe cei din jur, dacă te cunoști insuficient pe tine?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇