Pfizer crede că vom avea nevoie mai repede de doza 4 de vaccin, din cauza Omicron

Pfizer crede că vom avea nevoie mai repede de doza 4 de vaccin, din cauza Omicron

Șeful Pfizer Albert Bourla spune că varianta Omicron mărește ritmul necesar de vaccinare. Astfel, oamenii vor trebui să facă a patra doză mai repede decât era preconizat inițial.

Bourla a detaliat miercuri rezultatele primului studiu de laborator al Pfizer pe Omicron. Compania a anunțat că două doze de vaccin oferă o protecție redusă în fața noii variante, dar trei doze asigură în fața Omicron aceeași eficiență pe care doza dublă o are în fața Delta.

CEO-ul a precizat că datele sunt obținute din analiza în laborator a vaccinurilor pe o variantă sintetică a Omicron și că e nevoie de analize suplimentare pe virusul real. Astfel de informații vor fi publicate de Pfizer în aproximativ două săptămâni.

ADVERTISING

”Când vom vedea aceste date, vom ști mai clar dacă Omicron e combătut cu trei doze și pentru cât timp. Dar cred că vom avea nevoie și de doza 4 mai repede”, a spus Bourla, la CNBC.

El a adăugat că și medicamentul antiCovid de la Pfizer, Paxlovid, va fi un ajutor suplimentar pe timpul iernii pentru pacienți, ca să evite forme grave ale bolii, ce necesită spitalizare.

Pfizer a depus cererea de autorizare de urgență în SUA pentru acest medicament, care în studii clinice a demonstrat o eficiență de 89% în prevenirea formelor grave și deceselor asociate Covid.

ADVERTISING

Bourla spune că medicamentul e eficient și împotriva Omicron pentru că atacă o altă parte a virusului, o enzimă folosită pentru multiplicare, care nu e supusă mutațiilor.

În ce privește vaccinul, șeful Pfizer a asigurat că cercetătorii companiei monitorizează continuu apariția de noi mutații și sunt pregătiți să facă ajustările necesare. Dacă se va dovedi necesar, Pfizer poate scoate pe piață un nou vaccin pentru Omicron până în martie 2022.

Recomandările agențiilor internaționale de sănătate publică erau ca pentru doza trei, în cazul persoanelor cu un sistem imunitar normal, să fie administrată la cel puțin 6 luni de la a doua.

ADVERTISING

Despre doza 4, oficialii Pfizer spuseseră că ar putea fi necesară la 12 luni de la administrarea celei de-a treia. Acum cred că ar putea nevoie de ea mai devreme, dar nu au avansat un termen.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇