Cea mai mare campanie de vaccinare din istorie este în curs de desfășurare, iar până acum peste 410 milioane de doze de vaccin antiCovid au fost administrate în 132 de țări.
Potrivit datelor colectate de Bloomberg, ritmul zilnic de vaccinare a ajuns la 9,96 de milioane de doze pe zi.
În SUA, până în prezent s-au administrat 116 milioane de doze, iar în ultima săptămână, s-au administrat în medie 2,5 milioane de doze pe zi.
Israelul, campion la vaccinarea cu ambele doze
Israelul este pe primul loc în ceea ce privește vaccinarea cu ambele doze: 49,1% din populație a fost imunizată. Pe locul doi este țara insulară Seychelles cu 28,6% din populație vaccinată cu ambele doze, iar pe trei este Monaco (20%).
Locul patru este ocupat de Bahrain (15%), pe cinci este Chile (13,5%), iar pe șase se află SUA (12,3%).
România este pe locul 23 cu 3,9% din populație imunizată cu ambele doze.
Seychelles şi Maldive, campioane la imunizarea cu o doză
În ceea ce privește vaccinarea cu o singură doză, pe primul loc este Seychelles: 64,7% din populație a fost imunizată cu prima doză.
Pe locul doi este Maldive (58,5%), iar aici Israelul este pe locul trei (57.1%).
Când va reveni viața la normal?
Cu toate că vaccinurile sunt, în medie, 95% eficiente, este nevoie de o campanie bine pusă la punct pentru a opri pandemia. Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, a declarat că vaccinarea a 70-85% din populația SUA ar permite revenirea la normalitate.
La nivel global, ritmul de vaccinare este însă descurajant. La nivelul actual de 9,96 milioane de doze pe zi, ar fi nevoie de câțiva ani pentru a atinge un nivel semnificativ de imunitate globală.
Cu toate acestea, rata de vaccinare este în continuă creștere, iar noi vaccinuri sunt așteptate pe piață.
Israelul a fost prima țară care a arătat că vaccinarea are un efect bun la nivel național. Cazurile grave de Covid și decesele au scăzut rapid. Analizele arată că și în Marea Britanie campania de vaccinare are rezultate similare.
Duel vaccin vs virus
Acum ne aflăm însă într-un duel pe viață și moarte între vaccin și virus. Noile tulpini care apar amenință populația din întreaga lume. În condițiile în care campania de imunizare este la început, efectul vaccinărilor este adesea depășit de alți factori de transmisibilitate: mutații virale, sezonalitate, eficacitatea utilizării măștilor și distanțarea socială.
În timp, rata mai mare de vaccinare ar trebui să limiteze răspândirea Covid-19 din întreaga lume.
Iar acest lucru este dovedit. Cazurile de Covid au scăzut în țările în care s-au administrat suficiente doze de vaccin pentru a acoperi cel puțin 25% din populație.
Din păcate, campania de vaccinare se desfășoară inegal: sunt țări care au primit foarte puține doze de vaccin, unele dintre ele un singur transport, altele au beneficiat de un număr foarte mare.
Astfel, subliniază Bloomberg, furnizarea de miliarde de doze de vaccin pentru a opri răspândirea Covid-19 la nivel mondial va fi una dintre cele mai mari provocări logistice întreprinse vreodată.