Al treilea val al pandemiei copleșește spitalele din București. Sute de pacienți așteaptă zilnic, uneori degeaba, un pat ca să fie internați

Al treilea val al pandemiei copleșește spitalele din București. Sute de pacienți așteaptă zilnic, uneori degeaba, un pat ca să fie internați
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Al treilea val al pandemiei a lovit cu putere spitalele din prima linie, în care sunt tratați doar pacienții care suferă de Covid 19.

Numărul bolnavilor care se prezintă la Urgențe s-a dublat, față de începutul acestui an, așa că acum mulți așteaptă chiar și o zi întreagă să fie internați. Iar uneori nici dacă așteaptă ore în șir, tot nu se găsește loc pentru ei într-un salon.

Secțiile sunt deja pline, iar paturile de Terapie Intensivă s-au ocupat integral.

Iată de ce s-a ajuns aici și ce urmează.

La Balș pacienții au stat de sâmbătă sperând că vor fi internați, dar nu sunt locuri

Duminică dimineață, directorul interimar al Institututului de Boli Infecțioase Matei Balș, dr. Cătălin Apostolescu a anunțat, la Antena 3, că s-a umplut camera de gardă a spitalului.

ADVERTISING

Pacienții așteptau încă de sâmbătă să fie internați, doar că spitalul nu mai avea capacitatea să îi primească.

În plus, nici la Terapie Intensivă nu mai erau locuri. Se găsise o soluție de urgență: instalarea a 3 paturi de ATI în afara secției. Dar – spunea dr. Apostolescu – mai mult nu se mai putea face.

Detalii pe larg despre această situație a oferit pentru SpotMedia.ro purtătorul de cuvânt al Spitalului Matei Balș, dr. Adrian Marinescu.

”La începutul acestui an, aveam sub 100 de prezentări la camera de gardă. În ultimele săptămâni, acest număr s-a dublat. Acum avem cam 200 de pacienți cu SARS-CoV-2 care se prezintă zilnic pentru a fi examinați.

Aici merită să spunem că, de regulă, pacienții asimptomatici sau cu forme medii de boală nu prea mai vin la spital. Și atunci e clar că, dintre cei 200 care se prezintă, unii, poate 20-30%, vor avea nevoie de internare.

ADVERTISING

După incidentul nefericit din Pavilionul 5, noi avem 200 de paturi cu totul, din care 10% sunt de Terapie Intensivă. Încercăm să avem 30-40 de paturi de zi. Dar nu e ușor.

Probabil că ne-ar trebui o capacitate dublă.

Noi avem aici doar pacienți cu Covid 19. Suntem în prima linie, la foc continuu, la fel ca și Spitalul Victor Babeș.

Și probabil din cauza asta lumea se așteaptă ca cele două spitale să preia toți pacienții cu Covid 19 din București și din jur. Și nu se poate”, a precizat dr. Marinescu, pentru SpotMedia.ro.

Și la Babeș sunt mulți pacienți care nu au loc în spital

Managerul de la Spitalul Victor Babeș din București a precizat, pentru Antena3, că la acest moment se ”numără pacienții din ambulanțe și camera de gardă” care nu pot fi internați.

”Noi numărăm pacienții care stau în ambulanță și în camerele de gardă, fără a mai avea loc în spital. Cum s-a ajuns aici? Prin transmitere. Cum să se ajungă?

ADVERTISING

Probabil că au obosit (oamenii - n.red.) în a respecta regulile. Este într-adevăr dificil. Dar trebuie să realizăm că altă cale nu este până să ajungem un număr suficient de pacienți vaccinați ca să nu mai transmită și să nu mai facă boala (....)

Încercăm să vaccinăm cât mai mult, ca să depășim numărul de îmbolnăviri. Iar acest număr de îmbolnăviri poate fi scăzut printr-un comportament puțin mai responsabil”, a precizat dr. Simin-Aysel Florescu pentru Antena 3.

Când seamănă Covid 19 cu meningita și care sunt acum cei mai expuși români la forme grave

Dr. Adrian Marinescu susține că e explicabil un număr mai ridicat de cazuri grave, în contextul în care tulpina din Marea Britanie - care activează intens în România - e mai contagioasă. Pur și simplu, statistic, odată cu creșterea numărului mare de pacienți, se majorează și numărul celor care fac forme grave.

”Principala categorie vulnerabilă rămâne cea de până acum. Vorbim despre persoanele în vârstă și cu comorbidități. Suplimentar, sunt pacienții de vârstă medie, supraponderali, care sigur au afecțiuni cronice, dar despre care nu știu. Și ei sunt vulnerabili.

Oricum, aceste cazuri grave la tineri nu sunt multe, procentual. A crescut acest procent, dar nu mult. E o chestiune care trebuie monitorizată în continuare.

În plus, la noile tulpini, s-a raportat în studiile internaționale că ar exista, la copii, și afectări de tip neurologic, cu afectări similare meningitei. E o chestiune la care suntem foarte atenți acum”, a mai spus dr. Marinescu pentru SpotMedia.ro.

Medicul a adăugat că spitalul ține în permenență legătura cu Centrul Național de Coordonare. E nevoie de așa ceva pentru că oricând, în doar câteva ore, starea unui pacient în stare severă (internat într-o secție a spitalului) se poate agrava. Iar într-o astfel de situație, pacientul poate avea nevoie de urgență de servicii de Terapie Intensivă.

Or, cu ajutorul Centrului Național de Coordonare, se caută locuri de ATI în alte spitale mai puțin aglomerate, în București sau în țară.

Problema este că transferul se poate face doar dacă starea pacientului e stabilă, a mai explicat medicul infecționist.

Managerul spitalului Marius Nasta, dr. Beatrice Mahler, a declarat de asemenea, pentru Antena3, că a observat o scădere a mediei de vârstă a pacienților cu forme medii și severe de Covid 19. Este vorba despre oameni mai tineri, nevaccinați, care trec greu prin boală.

S-ar putea să nu mai fie aglomerație la camera de gardă? Soluțiile pe termen scurt și mediu

Dr Adrian Marinescu spune că, de una singură, achiziția de aparatură nu rezolvă problema.

”La ATI, principala problemă nu este lipsa paturilor (cu dotările aferente - n.red.), ci a personalului medical specializat.

Ceea ce se poate face e ceea ce noi solicităm de la începutul pandemiei. E nevoie ca mai multe spitale mari să aibă dublu circuit: Covid și non-Covid.

În plus, accelerarea vacinării va ajuta la reducerea presiunii pe spitale. Și mă gândesc că, dacă în România cam o treime din populație reprezintă persoane vulerabile, e clar că dacă vom ajunge la, nu știu, să spunem 6 milioane de persoane vaccinate, atunci presiunea pe spitale va scădea”, a mai spus dr. Marinescu.

În plus, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat că două unităţi de terapie intensivă mobilă vor fi amplasate pe lângă două spitale din Capitală, respectiv la Spitalul Sfântu Ioan şi, cel mai probabil, la Spitalul Victor Babeş, cele două adăugându-se TIR-ului ATI care funcţionează la Institutul Marius Nasta.

Citește și:

Bilanț Covid: Peste 4.300 de cazuri noi. Numărul celor internați la ATI crește rapid


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇