Peste 100.000 de morți în Marea Britanie din cauza Covid-19. Experți: Cifra reflectă un eșec fenomenal în gestionarea pandemiei

Peste 100.000 de morți în Marea Britanie din cauza Covid-19. Experți: Cifra reflectă un eșec fenomenal în gestionarea pandemiei

Peste 100.00 de oameni au murit de coronavirus în Marea Britanie în ultimul an, iar acest lucru a fost numit de experții în sănătate publică drept un ”eșec fenomenal, atât ca politică dar și ca practici de gestionare a pandemiei”.

Cifrele publicate miercuri de autoritățile britanice arată un record zilnic de 1.564 de noi decese, ceea ce înseamnă un total de 101.160 de decese din această cauză, scrie The Guardian.

1 din 660 de oameni a murit de Covid

Aproape unul din 660 de oameni din Marea Britanie a murit de Covid sau din cauze ce au legătură cu Covid, până acum, în pandemie.

De fapt, Marea Britanie are una dintre cele mai mari rate ale mortalității din lume, de 152 de decese la 100.000 de oameni, plasându-se înaintea Statelor Unite, Spaniei și Mexicului, unde raportul este de 116, 113, respectiv 108 decese la 100.000 de locuitori.

ADVERTISING

Gabriel Scally, profesor de sănătate publică la Universitatea din Bristol și membru al grupului independent de experți Sage, spune că cifra de peste 100.000 de decese este un indicator al modului în care a fost gestionată pandemia.

Este un număr impresionant de decese ce ar putut fi prevenite, un număr absolut șocant. Este un semn că politicile și practicile în fața acestui nou virus periculos au eșuat fenomenal”, spune el.

Statisticile arată un număr de 93.418 de decese având la cauza morții trecut Covid pe certificatul de deces, de la începutul pandemiei până pe 10 ianuarie. Acestora li se adaugă alte 7.742 de decese potrivit datelor publicate de autorități, care numără și decesele la 28 de zile după un test pozitiv de coronavirus.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un alt membru al Independent Sage, Christina Page, profesor la University College London, reamintește că medicii și cercetătorii avertizau că situația va scăpa de sub control după Crăciun, dacă nu se iau măsuri.

”Este șocant că Marea Britanie are cea mai mare procent de decese din Europa, mai ales că acestea ar fi putut fi prevenite cu măsuri mai dure luate chiar din septembrie sau octombrie”, spune aceasta, adăugând că oamenii de știință au avertizat despre gravitatea creșterii numărului de infecții.

”Oamenii de știință au zis toată luna decembrie că numărul deceselor va crește după Crăciun”, completează ea.

ADVERTISING

Covid ar putea produce mai multe decese ca gripa spaniolă

Statisticile oficiale puse la dispoziția publicului marți arată că 2020 a adus cea mai mare rată a mortalității în Anglia și în Țara Galiilor din ultimul secol: Peste 608.000 de oameni au murit în ultimul an.

Acest număr de decese a mai fost depășit doar în 1918, în anul în care a izbucnit gripa spaniolă, când s-au înregistrat 611.861 de decese în Marea Britanie.

Potrivit lui Scally, numărul final al deceselor de Covid va fi mult mai mare. ”S-ar putea adăuga alte 50.000 de morți până la final”, spune ea.

Modul în care decesele de coronavirus sunt numărate în Marea Britanie s-a schimbat de-a lungul pandemiei. În timp ce agențiile de statistică numără decesele de Covid notate în certificate, cifrele guvernamentale exprimă numărul de decese ale oamenilor care au fost diagnosticați cu Covid în ultimele 28 de zile.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇