Un hormon recent descoperit, care menține puternice oasele femeilor care alăptează, ar putea, de asemenea, să ajute la vindecarea fracturilor osoase și la tratarea osteoporozei în rândul populației generale.
Cercetătorii americani de la UC San Francisco și UC Davis au arătat că, la șoareci, hormonul cunoscut sub numele de hormonul creierului matern (CCN3) crește densitatea și rezistența oaselor.
Rezultatele lor, publicate recent în revista Nature, rezolvă un mister care a dăinuit mult timp, cu privire la modul în care oasele femeilor rămân relativ robuste în timpul alăptării, chiar și atunci când rezervele de calciu din organism sunt folosite pentru a susține producția de lapte matern.
Peste 200 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de osteoporoză. Femeile prezintă un risc deosebit de ridicat de osteoporoză după menopauză, din cauza scăderii nivelului hormonului sexual estrogen, care în mod normal promovează formarea oaselor.
Nivelurile de estrogen sunt scăzute și în timpul alăptării, însă osteoporoza și fracturile osoase sunt mult mai rare în această perioadă, ceea ce sugerează că altceva decât estrogenul promovează creșterea oaselor.
Laboratorul UCSF a descoperit anterior că, la șoarecii de sex feminin, dar nu și la șoarecii de sex masculin, blocarea unui anumit receptor de estrogen găsit în anumiți neuroni dintr-o zonă restrânsă a creierului a condus la creșteri masive ale masei osoase. De aici a pornit totul.
Ulterior, oamenii de știință au observat că, în timpul alăptării, în creierul femeii își face apariția hormonul CCN3.
Cercetătorii suspectau că un hormon din sânge era responsabil pentru oasele foarte puternice, dar, până acum, nu l-au putut identifica. Descoperirea a fost în sfârșit făcută.
Fără producția de CCN3 în acești neuroni, șoarecii femele care alăptează pierd rapid masă osoasă, iar puii lor încep să piardă în greutate, confirmând importanța hormonului în menținerea sănătății oaselor în timpul alăptării.
Pe baza acestei descoperiri, cercetătorii se referă acum la CCN3 ca la hormonul creierului matern (MBH).
Pierderea osoasă nu are loc doar la femeile aflate în post-menopauză, ci este frecventă și la supraviețuitoarele cancerului de sân care iau anumite blocante hormonale, sportivele de elită mai tinere, care se antrenează susținut, și la bărbații în vârstă a căror rată de supraviețuire relativă este mai slabă decât a femeilor după o fractură de șold.
În toate aceste cazuri, dar nu numai, hormonul ar fi de mare ajutor.
Iar testat pe șoareci tineri, în vârstă, de ambele sexe, acesta a dus la creșterea masei osoase și mărirea rezistenței oaselor în timp record, de doar o săptămână.
La unii șoareci femele cărora le lipseau toți estrogenii sau care erau foarte bătrâni, CCN3 a fost capabil să dubleze masa osoasă.
S-a demonstrat deja că ajută la vindecarea fracturilor
Pentru a testa capacitatea hormonului de a ajuta la vindecarea oaselor, cercetătorii au creat un plasture de hidrogel pe care l-au aplicat direct pe locul unei fracturi osoase, unde a eliberat CCN3 timp de două săptămâni.
La șoarecii în vârstă, fracturile osoase nu se vindecă de obicei bine. Cu toate acestea, plasturele CCN3 a stimulat formarea de os nou la locul fracturii, contribuind la vindecarea fracturii.
„Nu am reușit niciodată să obținem acest tip de rezultat de mineralizare și vindecare cu nicio altă strategie”, au declarat oamenii de știință implicați în studiu.
Acum, cercetătorii vor să folosească CCN3 în contextul altor probleme medicale, cum ar fi regenerarea cartilajului, dar nu numai.