Nou test care depistează atât HIV, cât și TBC, cu doar câteva picături de sânge

Nou test care depistează atât HIV, cât și TBC, cu doar câteva picături de sânge
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cercetătorii americani au dezvoltat un test rapid care poate detecta atât HIV, cât și tuberculoza (TBC), concomitent, utilizând doar o cantitate mică de sânge.

Noul test de sânge, dezvoltat de cercetătorii de la Centrul pentru diagnosticare celulară și moleculară al facultății de medicină de la Universitatea Tulane, nu doar că detectează cele două boli, dar măsoară și încărcătura virală și bacteriană a acestora la pacienți, scrie Medical Xpress.

HIV și TBC apar adesea împreună, fiind, în mod obișnuit, coinfecții.

ADVERTISING

Unul dintre simptomele HIV este un sistem imunitar suprimat, ceea ce face ca pacienții să fie mai predispuși la contractarea unor infecții precum tuberculoza. De fapt, populația infectată cu HIV prezintă cel mai mare risc de a contracta TBC.

„În cazul pacienților cu HIV, sistemul lor imunitar este foarte slăbit și, odată infectați, nu pot face față foarte bine bacteriei, de aceea, există această nevoie urgentă de a le aduce un test TBC pe bază de sânge”, a declarat Tony Hu, specialist în biotechnologie și inovație, dar și director al Centrului pentru diagnosticare celulară și moleculară al facultății de medicină de la Tulane.

ADVERTISING

În mod obișnuit, testele pentru TBC se fac prin cultura bacteriană a sputei, ceea ce durează și nu e de dorit atunci când pacienții au nevoie urgentă de tratament.

Acest test permite testarea concomitentă și necesită doar 200 de microlitri de sânge, adică doar câteva picături.

Prin combinarea acestor teste, „se pot economisi costuri și timp”, spun cercetătorii de la Tulane.

Testul vizează antigenii HIV și TBC din sânge și folosește spectrometria de masă pentru a detecta încărcăturile virale și bacteriene.

ADVERTISING

Unul dintre aspectele importante ale acestui test este faptul că le permite medicilor să urmărească nivelurile de HIV și TBC la un pacient pe măsură ce acesta urmează un tratament, ceea ce înseamnă că pot interveni rapid dacă un anumit tratament nu funcționează.

„Nu le putem trata simultan. Trebuie să alegem ce tratăm mai întâi: HIV sau TBC”, explică prof. Hu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇