Tulburarea bipolară, diagnosticată cu un simplu test de sânge

Tulburarea bipolară, diagnosticată cu un simplu test de sânge
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Tulburarea bipolară afectează aproximativ 1% din populație – până la 80 de milioane de persoane din întreaga lume – dar pentru aproape 40% dintre pacienți, această afecțiune mintală este diagnosticată greșit.

Concret, ea e adesea confundată cu o tulburare depresivă majoră, iar pacienții primesc tratament pentru aceasta, unul inadecvat pentru afecțiunea lor.

Cercetătorii britanici au dezvoltat acum un nou mod de a îmbunătăți diagnosticarea tulburării bipolare, care utilizează un simplu test de sânge pentru a identifica biomarkeri asociați cu această afecțiune.

ADVERTISING

O echipă de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie a folosit o evaluare psihiatrică online și un test de sânge pentru a diagnostica pacienții cu tulburare bipolară, dintre care mulți fuseseră diagnosticați greșit cu tulburare depresivă majoră.

Cercetătorii spun că testul de sânge ar putea diagnostica, de unul singur, până la 30% dintre pacienții cu tulburare bipolară, dar că este și mai eficient atunci când este combinat cu o evaluare digitală a sănătății mintale, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul JAMA Psychiatry.

ADVERTISING

Testarea pentru acești biomarkeri i-ar putea ajuta pe medici să facă diferența între tulburarea depresivă majoră și tulburarea bipolară, care au simptome care se suprapun, dar necesită tratamente farmacologice diferite.

Deși testul de sânge se află încă în stadiu experimental, cercetătorii spun că ar putea completa eficient diagnosticul psihiatric existent și i-ar putea ajuta pe cercetători să înțeleagă originile biologice ale afecțiunilor de sănătate mintală.

Potrivit unuia dintre autorii studiului, dr. Jakub Tomasik, de la departamentul de inginerie chimică și biotehnologie de la Cambridge, persoanele cu tulburare bipolară care au perioade de dispoziție scăzută și perioade de dispoziție foarte ridicată sau manie vor consulta adesea un medic doar atunci când se confruntă cu o stare de spirit scăzută, motiv pentru care tulburarea bipolară este frecvent diagnosticată greșit ca fiind o tulburare depresivă majoră.

ADVERTISING

„Când cineva cu tulburare bipolară se confruntă cu o perioadă de dispoziție scăzută, pentru un medic aceasta poate arăta foarte asemănător cu cineva cu tulburare depresivă majoră”, a declarat și Sabine Bahn, profesor de neurotehnologie la departamentul de inginerie chimică și biotehnologie, alt autor al cercetării.

Cele două afecțiuni trebuie tratate diferit. Dacă cuiva cu tulburare bipolară i se prescriu antidepresive fără adăugarea unui stabilizator al dispoziției, se poate declanșa un episod maniacal.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇