Tulburare bipolară: 10 semne clare ale acestei afecțiuni

Tulburarea bipolară, cunoscută și sub denumirea de depresie maniacală, este o tulburare afectivă diagnosticată la aproximativ 1% din populația lumii. Această afecțiune are o evoluție cronică și poate avea un impact puternic asupra vieții celor diagnosticați. Tulburarea bipolară se caracterizează prin episoade alternative de manie și depresie, care pot fi separate de perioade cu o stare normală.

Datorită stigmei sociale asociate problemelor psihice, mulți oameni aleg să ignore existența acestora, sperând că, dacă se comportă ca și cum nu ar avea probleme mentale, vor fi imuni la tulburări.

În realitate, nimeni nu este imun la bolile psihice, iar acestea sunt mai răspândite decât am vrea să recunoaștem. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, una din 4 persoane se confruntă cu cel puțin o afecțiune psihică sau neurologică pe parcursul vieții lor.

ADVERTISING

Una dintre aceste afecțiuni, care continuă să fie înconjurată de mituri și mister, este tulburarea bipolară.

Un studiu a arătat că 50% din participanți și-au dat seama de episodul maniacal, în timp ce majoritatea (89,6%) au recunoscut depresia. Acest lucru sugerează că există o discrepanță în ceea ce privește nivelul de cunoștințe despre diferite afecțiuni psihice, unele fiind mai familiare decât altele. Singura modalitate de a ne proteja sănătatea mintală este să ne informăm. Cu ajutorul informațiilor de calitate, putem recunoaște simptomele afecțiunilor psihice, atât la noi, cât și la cei dragi, încă din stadiile incipiente. Astfel, putem apela la tratament înainte ca starea noastră să se deterioreze. Este esențial să ne educăm în ceea ce privește toate afecțiunile psihice, la fel cum o facem cu toate aspectele sănătății noastre fizice.

Principalul semn: Energie crescută însoțită de bună dispoziție sau iritabilitate

Persoanele care trec printr-un episod maniacal manifestă o energie crescută, care poate să se manifeste în mai multe moduri:

ADVERTISING
  • Dispoziție anormal de veselă, aspectul cel mai cunoscut
  • Bună dispoziție
  • Par glumeți și simt că sunt foarte fericiți
  • Energie crescută poate însemna și iritabilitate, nervozitate sau chiar agresivitate.

Acest simptom este extrem de important de luat în considerare pentru siguranța celor din jurul persoanelor care prezintă simptome de tulburare bipolară. Mai ales dacă încercați să le controlați acțiunile și să îi protejați de ei înșiși, este posibil ca aceștia să reacționeze agresiv, atât verbal, cât și fizic. Toate trăirile sunt la intensitate maximă într-un astfel de episod, inclusiv cele negative.

10 Semne clare ale tulburării bipolare (Episod Maniacal)

Pentru a primi un diagnostic de tulburare bipolară, este necesară existența unui episod maniacal sau a unui episod depresiv, însoțit de cel puțin un episod hipomaniacal (un tip de episod maniacal mai ușor și mai scurt).

ADVERTISING

Un episod maniacal reprezintă o perioadă de cel puțin o săptămână (sau 4 zile în cazul unui episod hipomaniacal) în care există o schimbare semnificativă a dispoziției. Cu un nivel de energie anormal de crescut, expansivitate și iritabilitate sau veselie exagerată. În mod normal, persoanele aflate într-un episod maniacal nu realizează că ceva este în neregulă cu ele.

Mai jos, vom explora cele 10 simptome ale tulburării bipolare tipice pentru un episod maniacal:

  1. Stimă de sine exacerbată: Acest simptom este ușor de recunoscut, deoarece stima de sine atinge proporții fantastice, aproape comice, care nu se întâlnesc în mod obișnuit. Nu este vorba doar de o simplă părere îmbunătățită despre propria persoană, ci de o grandomanie care nu are limite.
  2. Nevoie scăzută de somn: Starea maniacală este o stare de hiperenergie, care poate fi confundată cu consumul unor droguri stimulante. Tulburările de somn sunt nelipsite în simptomele tulburării bipolare, persoana în cauză dormind doar câteva ore pe noapte.
  3. Discurs maniacal: Starea maniacală se face auzită prin vorbele persoanei afectate, care sunt extrem de rapide, zgomotoase, teatrale și greu de întrerupt.
  4. Fuga gândurilor: Dacă persoanele maniacale par repezite și agitate, gândurile lor sunt și mai agitate. Acestea se succed la o viteză la care este imposibil să fie articulate sau să țină cineva pasul cu ele.
  5. Distractibilitate: La persoanele ce prezintă simptome de tulburare bipolară, acest fenomen este dus la extrem. Aceștia nu pot să ignore nici cei mai irelevanți stimuli din mediu, fiind distrași de cele mai mici detalii.
  6. Creșterea activității orientate spre atingerea unor scopuri: Persoanele în episoade maniacale își propun să-și atingă toate obiectivele peste noapte.
  7. Dorința sexuală intensă: Hipersexualitatea este o trăsătură tipic maniacală, care se manifestă printr-o exacerbare necaracteristică a sexualității.
  8. Cheltuieli incontrolabile: Senzația de grandoare și omnipotență se traduce adesea și prin cumpărături impulsivă, incontrolabilă.
  9. Iritabilitate și/sau ostilitate: Acest simptom este extrem de important de luat în seamă pentru siguranța celor din jurul persoanelor cu simptome ale tulburării bipolare.
  10. Vestimentație excentrică, bizară: Mania este evidentă încă de la prima vedere la majoritatea persoanelor în această stare. Tinuta lor se asortează de obicei cu starea lor mentală.

Prezența a patru sau mai multe simptome din cele de mai sus, pe o perioadă de cel puțin o săptămână, care afectează semnificativ performanța profesională și viața personală, poate indica o posibilă tulburare bipolară. Acest articol are însă caracter informativ și nu reprezintă un instrument de diagnostic. Dacă simptomele de mai sus descriu comportamentul tău sau al cuiva cunoscut, apelează la ajutor profesionist. Doar un psihiatru poate stabili un diagnostic și poate oferi tratamentul și sprijinul necesar pentru gestionarea tulburării bipolare. Un diagnostic oficial reprezintă adesea jumătate din luptă câștigată, deoarece aduce cu sine un plan de tratament și răspunsuri la întrebările care ne preocupă de ani de zile.