Cercetări anterioare au arătat deja că bacteriile din cavitatea orală pot mări riscul cardiovascular, dar un nou studiu mai semnalează un pericol. Oamenii de știință atrag atenția că anumte bacterii și fungi aflate de asemenea în cavitatea bucală pot fi vinovate de declanșarea cancerului pancreatic, una dintre cele mai agresive forme de cancer.
În cadrul studiului, experţi de la NYU Langone Health şi Perlmutter Cancer Center din New York au analizat probe de salivă de la peste 122.000 de persoane sănătoase, urmărindu-le starea de sănătate pe o perioadă medie de nouă ani.
În urma analizei genetice a microorganismelor, oamenii de ştiinţă au identificat 27 de specii de bacterii şi fungi care, în ansamblu, au crescut de 3,5 ori riscul de a dezvolta cancer pancreatic. Printre acestea se află şi specii de bacterii cunoscute pentru rolul lor în boala parodontală, o infecţie gravă a gingiilor şi ţesuturilor care susţin dinţii.
”Descoperirile noastre oferă o nouă perspectivă asupra legăturii dintre microbiomul oral şi cancerul pancreatic”, a declarat autorul principal al studiului, Yixuan Meng, doctor în ştiinţe, cercetător postdoctoral în cadrul Departamentului de Sănătate a Populaţiei de la NYU Grossman School of Medicine, după cum se arată într-un comunicat publicat de instituție.
Este pentru prima dată când un studiu de amploare identifică şi fungi implicaţi în acest proces, în special specii din genul Candida, care trăiesc în mod natural pe piele şi în diverse regiuni ale corpului.
Noul studiu sugerează că bacteriile din salivă pot ajunge în pancreas prin înghiţire, afectând acest organ esenţial pentru digestie. Cercetătorii au găsit aceleaşi specii şi în tumorile pancreatice analizate.
La începutul studiului, participanţii au furnizat probe de salivă după clătirea cu apă de gură, acestea fiind ulterior analizate genetic. Comparând probele celor 445 de persoane care au dezvoltat cancer pancreatic cu cele ale unui grup similar fără diagnostic de cancer, cercetătorii au putut identifica diferenţele în structura microbiomului oral.
Această cercetare reprezintă cea mai amplă analiză realizată până acum în acest domeniu şi a permis dezvoltarea unui instrument care, pe baza profilului microbiomului oral, ar putea estima riscul individual de cancer pancreatic.
În viitor, medicii ar putea folosi această metodă pentru a identifica persoanele care au nevoie de screening şi monitorizare atentă, ceea ce este extrem de important, având în vedere că acest tip de cancer este dificil de depistat în stadii incipiente şi are o rată mare de mortalitate.
Autorii studiului publicat de JAMA Oncology atrag atenția că studiul stabileşte o corelaţie, nu o relaţie directă de cauzalitate, ceea ce înseamnă că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste rezultate şi a înţelege exact modul în care bacteriile şi fungii contribuie la dezvoltarea cancerului pancreatic.
Anul trecut, aceeaşi echipă de cercetători a descoperit o legătură între anumite bacterii orale şi un risc crescut de apariţie a carcinomului scuamos de cap şi gât, un grup de cancere din sfera ORL care se dezvoltă la nivelul cavităţii bucale şi a gâtului.