N-ai timp de sală? Mersul cu spatele, beneficii imense pentru sănătate

N-ai timp de sală? Mersul cu spatele, beneficii imense pentru sănătate

Uităm adesea că simplul mers pe jos e un tip de mișcare extrem de eficient. În plus, e gratuit. Doar că atunci când mergem, e ceva ce facem automat, nici nu ne gândim că facem mișcare. Dar ce se întâmplă dacă încetăm să mergem automat și începem să ne provocăm creierul și corpul mergând cu spatele?

Nu numai că această schimbare de direcție necesită mai multă atenție, dar aduce și beneficii suplimentare pentru sănătate.

Activitatea fizică nu trebuie să fie complicată. O plimbare rapidă de zece minute zilnic poate oferi o serie întreagă de beneficii pentru sănătate.

ADVERTISING

Cu toate acestea, mersul pe jos este mai complicat decât ne dăm seama mulți dintre noi. A rămâne în poziție verticală necesită coordonarea dintre sistemele noastre vizuale, vestibulare (senzații legate de mișcări precum răsucirea, rotirea sau mișcarea rapidă) și nu numai. E nevoie să conștientizăm mereu locul în care corpul nostru se află în spațiu.

Iar când mergem cu spatele, provocările sunt și mai mari. Creierului nostru îi ia mai mult pentru a procesa cerințele suplimentare de coordonare a acestor sisteme. Tocmai acest nivel crescut de provocare aduce cu sine beneficii sporite pentru sănătate.

ADVERTISING

Unul dintre cele mai bine studiate beneficii ale mersului cu spatele este îmbunătățirea stabilității și echilibrului. Mersul cu spatele poate îmbunătăți mersul normal și echilibrul în cazul adulților sănătoși și celor cu osteoartrită a genunchiului.

Mersul cu spatele ne determină să facem pași mai mici și mai frecvenţi, ceea ce duce la îmbunătățirea rezistenței musculare pentru mușchii picioarelor, reducând în același timp povara asupra articulațiilor noastre.

Adăugarea de modificări de înclinație poate face ca gama de mișcare a articulațiilor și mușchilor să devină mai complexă, ameliorând durerea în cazul unor afecțiuni precum fasciita plantară, una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de călcâi.

ADVERTISING

În mersul cu spatele se folosesc, de asemenea, mai mulți mușchi care ne susțin coloana lombară, astfel că acesta devine un exercițiu deosebit de benefic pentru persoanele cu dureri cronice de spate, scrie Science Alert.

Mersul cu spatele este util și în cazul pacienților cu afecțiuni neurologice sau care au suferit un accident vascular cerebral cronic.

Dar beneficiile schimbării direcției nu sunt doar terapeutice, iar interesul pentru mersul cu spatele i-a determinat pe cercetători să descopere diverse alte beneficii.

În timp ce mersul normal ne poate ajuta să menținem o greutate sănătoasă, mersul cu spatele poate fi și mai eficient. Consumul de energie atunci când mergi cu spatele este cu aproape 40% mai mare decât mersul cu aceeași viteză înainte.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇