Moderna dă în judecată Pfizer/BioNTech pentru că i-ar fi copiat modelul de vaccin anti Covid

Moderna dă în judecată Pfizer/BioNTech pentru că i-ar fi copiat modelul de vaccin anti Covid

Moderna dă în judecată Pfizer/BioNTech pentru încălcarea brevetelor în dezvoltarea primului vaccin Covid-19 aprobat în Statele Unite.

Moderna acuză cele două companii asociate că au copiat tehnologia ARNm pe care a brevetat-o ​​între 2010 și 2016, cu mult înainte ca noul coronavirus să apară.

Procesul, prin care Moderna cere despăgubiri, a fost intentat la Tribunalul Districtual al SUA din Massachusetts și Tribunalul Regional din Dusseldorf din Germania, a spus Moderna într-un comunicat, relatează Reuters.

ADVERTISING

„Intentăm aceste procese pentru a proteja platforma tehnologică inovatoare ARNm căreia i-am pus bazele, în care am investit miliarde de dolari și pe care am brevetat-o ​​în deceniul care a precedat pandemia de Covid-19”, a declarat directorul executiv al Moderna, Stephane Bancel.

Moderna și Pfizer/BioNTech au fost printre primele grupuri care au dezvoltat un vaccin pentru noul coronavirus. Moderna, cu sediul în Cambridge, Massachusetts, a fost un inovator în tehnologia vaccinului cu ARN mesager, care a permis dezvoltarea vaccinului antiCovid cu o viteză fără precedent.

ADVERTISING

Un proces de aprobare a vaccinului care anterior a durat ani de zile a fost finalizat în doar câteva luni, în mare parte datorită descoperirii vaccinurilor ARNm, care învață celulele umane cum să producă o proteină care declanșează un răspuns imun.

BioNTech, cu sediul în Germania, a lucrat, de asemenea, în acest domeniu atunci când a colaborat cu gigantul farmaceutic american Pfizer.

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) a acordat autorizația de utilizare de urgență a vaccinului Covid-19 mai întâi Pfizer/BioNTech în decembrie 2020, apoi o săptămână mai târziu companiei Moderna.

ADVERTISING

Vaccinul Moderna anti Covid a adus venituri de 10,4 miliarde de dolari în acest an, în timp ce vaccinul Pfizer/BioNTech a adus aproximativ 22 de miliarde de dolari.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇