Ministerul Sănătăţii anunţă că rezultatele preliminare arată că și sportivul din Baia Mare ar fi infectat cu Omicron

Ministerul Sănătăţii anunţă că rezultatele preliminare arată că și sportivul din Baia Mare ar fi infectat cu Omicron

Ministerul Sănătăţii anunţă, luni, că rezultatele preliminare ale secvenţierii arată varianta Omicron şi la sportivul din Baia Mare.

”În urma rezultatelor parţiale ale secvenţierii tulpinii provenind de la sportivul din judeţul Maramureş, este foarte probabil ca aceasta să fie similară (Omicron) cu cele identificate la alţi 2 pasageri din cursa din Africa de Sud”, anunţă, luni, Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că diagnosticul va fi finalizat în cursul acestei săptămâni.

”Persoana se află în izolare, cu stare de sănătate bună”, a mai transmis ministerul. Autorităţile precizează că persoană este vaccinată şi nu manifestă simptome.

ADVERTISING

Primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron în România au fost confirmate sâmbătă. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui.

Cei doi au sosit cu acelaşi avion cu care a revenit în ţară, din Africa de Sus, sportivul din Baia Mare.

Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice.

Amintim că trei persoane întoarse în România din Africa de Sud au fost confirmate cu Covid prin teste PCR, după ce anterior testele antigen fuseseră negative. Probele au fost trimise la laboratoare pentru secvențiere, pentru a se stabili dacă este sau nu vorba de noua variantă Omicron.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cei trei erau un jucător de rugby de la CSM Știința Baia Mare, care a fost repatriat marți din Africa de Sud și a intrat în carantină, și două persoane din județele Brașov și Vaslui, întoarse tot din Africa de Sud, care au fost carantinate acasă.

Măsuri în România după apariția Omicron

Dumincă, autoritățile au anunțat o serie de măsuri în urma extinderii variantei Omicron în mai multe țări.

Astfel, persoanele nevaccinate care prezintă un test negativ vor intra în carantină timp de 10 zile, la intrarea în țară din țări UE aflate în zona roșie, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință comună de presă cu Raed Arafat. În același timp, persoanele nevaccinate care nu prezintă un test PCR vor intra în carantină 14 zile.

ADVERTISING

În plus, persoanele ce vin din state terţe (din afara UE - n.red.) vor trebui să prezinte un test PCR, nu mai vechi de 48 de ore, la intrarea în ţară.

Totodată, începând cu 20 decembrie se va completa un formular de localizare a pasagerului, la revenirea în țară.

"Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat din 20 decembrie. Cei care acum călătoresc în alte ţări europene deja ştiu că acest formular există, aşa că România va introduce şi acest tip de formular", a spus Raed Arafat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇