Primele două cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România.
În această după-amiază, Institutul National de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino București care confirmă prezența noii tulpini OMICRON la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021, informează Ministerul Sănătății.
Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui.
Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice.
Se așteaptă rezultatul secventierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare.
Persoana depistată pozitiv care a fost în cursa aeriană din Maroc este confirmată cu varianta Delta a SARS CoV-2, mai precizează MS.
Așteptăm să vedem reacțiile autorităților și dacă Guvernul va decide noi măsuri, la nivel local sau național, așa cum s-a întâmplat în alte țări în care a fost detectată noua variantă Omicron.
”În acest moment ceea ce îngrijorează este rata mare de transmisibilitate (...) E o tulpină care trebuie atent monitorizată”, a comentat Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta, la Digi24, subliniind că îngrijorează mai ales faptul că au apărut cazuri de foști bolnavi de Covid care s-au reinfectat după apariția variantei Omicron.
Vineri, reprezentanții OMS au declarat că va dura câteva săptămâni până când vom înțelege pe deplin consecințele apariției Omicron.
”Era de așteptat să apară și în România, cu atât mai mult cu cât Omicron este deja confirmată în peste 40 de țări (...) Nu cred că măsurile restrictive vor rezolva problema, dar avem nevoie de o perioadă de responsibilitate de 2-3 săptămâni”, până vom afla mai multe despre felul în care se manifestă imunitatea dobândită, prin boală sau vaccin, în fața Omicron, a declarat și Radu Țincu, medic ATI Floreasca, la postul Digi24.
Amintim că trei persoane întoarse în România din Africa de Sud au fost confirmate cu Covid prin teste PCR, după ce anterior testele antigen fuseseră negative. Probele au fost trimise la laboratoare pentru secvențiere, pentru a se stabili dacă este sau nu vorba de noua variantă Omicron.
Cei trei erau un jucător de rugby de la CSM Știința Baia Mare, care a fost repatriat marți din Africa de Sud și a intrat în carantină, și două persoane din județele Brașov și Vaslui, întoarse tot din Africa de Sud, care au fost carantinate acasă.
Noua tulpină a Covid-19 se răspândește rapid în toată lumea. Numărul de cazuri de Covid în Africa de Sud, unde a fost depistată pentru prima dată noua tulpină Omicron, a crescut de patru ori în ultimele zile. Totuși, deși a fost detectată în cel puţin 38 de ţări, niciun deces nu a fost asociat deocamdată infecţiei cu Omicron.