Măsuri după apariția Omicron, pentru cine intră în țară: Carantină pentru nevaccinați, formular de localizare pentru toți și test PCR la sosirea din afara UE

Măsuri după apariția Omicron, pentru cine intră în țară: Carantină pentru nevaccinați, formular de localizare pentru toți și test PCR la sosirea din afara UE

Autoritățile au anunțat o serie de măsuri luate după ședința de Guvern de duminică. La discuții au participat premierul Nicolae Ciucă, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, și şeful DSU, Raed Arafat, printre alții.

Astfel, persoanele nevaccinate care prezintă un test negativ vor intra în carantină timp de 10 zile, la intrarea în țară din țări UE aflate în zona roșie, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință comună de presă cu Raed Arafat. În același timp, persoanele nevaccinate care nu prezintă un test PCR vor intra în carantină 14 zile.

ADVERTISING

În plus, persoanele ce vin din state terţe (din afara UE - n.red.) vor trebui să prezinte un test PCR, nu mai vechi de 48 de ore, la intrarea în ţară.

Totodată, începând cu 20 decembrie se va completa un formular de localizare a pasagerului, la revenirea în țară.

"Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat din 20 decembrie. Cei care acum călătoresc în alte ţări europene deja ştiu că acest formular există, aşa că România va introduce şi acest tip de formular", a spus Raed Arafat.

ADVERTISING

Rafila a mai precizat și că nu se va impune certificat verde la slujbele religioase.

Iată comunicatul autorităților:

”Românii și alți cetățeni UE care vin din țările terțe vor prezenta test RT PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină zece zile.

Cei care vin din alte țări UE vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.

ADVERTISING

Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile.

Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.

(...) Având în vedere numărul mare de români așteptați să revină în țară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populației și facilitarea liberei circulații, în contextul apariției și extinderii noii tulpini Omicron, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România a formularul de localizare a pasagerului”.

Aceste propuneri urmează a fi aprobate prin Hotărâre CNSU.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇